Храмовне славе у Жагровићу и Кистањама

Владика Никодим: -Мало је земаља на овом свету тако сличних земљи по којој је Господ ходио као што Далмација.

На празник Светих Кирила и Методија, 24. маја 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Кистањама.

Мноштво верника скупило се у храму посвећеном тим дивним угодницима Божјим да би у заједничком литургијском сабрању прославили храмовну славу.

„Окупили смо се овде данас да учествујемо у Светим Тајнама Цркве, а да бисмо то могли достојно да чинимо неопходно је, као што је то говорио наш Патријарх Павле, да будемо људи. Управо то некада зна да буде најтеже од свега и ми знамо да будемо као онај слепи човек из данашњег Јеванђеља који читавог живота није могао да види оно чиме нас је Бог благословио, није могао да види сву радост која га окружује, нити природу око себе, која је у Светој Земљи по много чему слична овој нашој овде. И њих је Господ благословио виноградима, смоквама и мирисним биљкама, смиљем и босиљем и мало је земаља на овом свету тако слично земљи по којој је Господ ходио као што јој је слична Далмација. Тај слепи човек није могао да види сву ту лепоту коју је Бог дао нама људима и када је сусрео Господа Он му је вратио вид, а човек је био почашћен тиме да је прво што је видео у свом животу био управо сам Бог.

На то смо сви ми позвани и то је оно што можеммо да доживимо када долазимо у цркву и када кроз своје ближње видимо Господа. Ми можемо да прогледамо духовним очима налазећи се на оваквим светим местима које су наши славни преци дигли у част тог истог Господа и Спаса нашег Исуса Христа.

Даље смо у Јеванђељу могли да чујемо како је Господ послао тог човека да оде још и у бању Силоамску да тамо помаже очи своје, а када су апостоли питали зашто је тај човек слеп, да ли због својих греха или због родитељских, Господ је одговорио да он није слеп ни из једног од та два разлога, него да би се показала слава Божја управо на њему. Тако и ми треба да будемо наследници те славе Божије и сведоци свега чиме нас је Бог благословио, а то је за нас понајвише вера у Тројединога Бога, Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога. Вечни живот који нам је Господ даровао ми можемо да наследимо само окупљајући се у светим храмовима, поштујући заповести Цркве и надасве бринући се једни о другима.

Данас смо се окупили да прославимо славу овог светог храма и имена великих просветитеља Светих Кирила и Методија који су читавог свог живота били сведоци и мисионари и преносили су свуда Реч Господњу. За нас су они посебно значајни, јер су нам донели хришћанство и нас Словене утврдили у вери у Васкрсење Христово и Свеопште Васкрсење које сви ми, као хришћани, ишчекујемо“, поручио је епископ Никодим.

На празник Преноса моштију Светог оца Николаја, 22. маја 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију на Жагровићу.

„Данашњи дан је велика радост за све нас који смо се окупили да прославимо славу овог дивног храма, да се радујемо једни другима и да кроз љубав коју овим сабрањем исказујемо будемо истински сведоци Светлог Васкрсења Христовог.

Кроз учешће на светој Литургији и наш труд који смо принели ми учествујемо управо сада и овде у Васкрсењу Христовом које чекамо и коме се надамо као они који носе велико име хришћана. Окупили смо се данас да прославимо празник Преноса моштију Светог Оца нашега Николаја, чије мошти леже у граду Барију у Италији и чине велика чудеса и дан данас. Наши преци су поштовали овога великог светитеља и посветили су му овај дивни храм да бисмо у њему славили Господа и молили му се да нас награди тим највећим даром, а то је да дочекамо Васкрсење Свеопште и кроз то постанемо наследници Царства Небеског и деца Светлости.

Наша света Црква данас такође прославља и догађај при коме је Свети отац Николај исцелио Светога Стефана Дечанског, који је моја крсна слава, тако да сам ја и лично везан за овај дивни празник. Због тога ми је посебно драго што сам данас овде са вама“, поручио је Епископ далматински.

Извор: Епархија далматинска