Хришћани из целог света прославили Васкрс у Јерусалиму

Код цркве Светога Гроба није било инцидената, али напета ситуација на Храмовној гори

Верници из целог света окупили су се у васкршњу недељу у старој четврти  града Јерусалима да би прославили васкршње празнике. Већ у раним јутарњим сатима у недељу поклоници су образовали литије кроз град. У цркви Светог Гроба и у њеном предворју окупило се 4.000 људи, према процени полиције, на главној Васкршњој литургији. Снаге безбедности су контролисале прилаз цркви Христовога Гроба. У цркви  није било инцидената.

Напета је била ситуација на Храмовној гори, где је у недељу дошло до сукоба између израелске полиције и муслиманских верника. Полиција је блокирала приступ 50-годишњем муслиману. Према полицијским наводима, два полицајца су рањена, док је приведено16 Палестинаца који су бацали каменице. Такође, на пасхално вече у Старом граду је дошло до кошкања између палестинских хришћана и израелских полицијских снага. Преведено је пет палестинских младића. Координатор УН за мировни процес на Блиском истоку, Роберт Сери, критиковао је понашање полиције; полиција је верницима била забранила приступ цркви.

Мере предострожности су биле масовно повећане у старом делу Јерусалима након поновљених сукоба у области Храмовне горе. Цркве у Светој Земљи су протестовале због рестриктивних мера безбедности и затражиле су да се омогући несметани приступ Светим местима. Источне и Западне Цркве прослављају ове године Васкрс заједно упркос различитим пасхалијама. Чак је и јеврејска Пасха почела током Страдалне седмице. Израелско министарство туризма је проценило да је било 125.000 поклоника.

Извор: Катпрес