Хришћани из Сирије су једногласни: Историјска конференција у Женеви 8. маја 2014

Историјска конференција одржаће се 8. маја 2014. у Женеви, у Швајцарској, где ће седам  високих верских и политичких великодостојника из највећих сиријских хришћанских Цркава излагатги  једним гласом о својој отаџбини, која је колевка цивилизације. Такође, значајни састанци заказани су за петак у Уједињеним нацијама.

Данаашња конференција која носи назив „Хришћани у Сирији:  Изазови  како говорити једним гласом“, почеће у 8 сати увече у Еспас Фустери  у Женеви и отворена је за јавност.

Јединствени догађај нуди платформу за сведочење аутохтоног сиријског хришћанског становништва, чије се молбе и даље не чују на Западу. Управо из овога разлога ће у  Женеви њихови поглавари удружити своје снаге и подићи свој глас поводом дуготрајног страдања и масовног исељавања њихових угрожених чланова из Сирије и са Блиског истока. Великодостојници хришћанских заједница, који ће разговарати у име највећих сиријских Цркава, заступаће Грчку Православну, Сиријску Православну, Грчко-Католичку (Мелкитску) и Римокатоличку Цркву.

У петак, током затворене седнице, сиријски хришћански великодостојници састаће се да би разрадили заједнички стратешки документ који има за циљ да допринесе гласнијем и делотворнијем  миру и стабилности у њиховој отаџбини.

Организатори конференције су Католички истраживачки центар у Женеви, Светски савет Арамејаца (Сиријаца) и Ванредна молитва свих Цркава за помирење, јединство и мир (“EPCRUP”).

Извор: OCP Cognate Page