Хришћани на Синајском полуострву беже од исламиста

Након поновљених убиства египатских хришћана на северу Синајског полуострва дошло је до егзодуса породица верске мањине у тој области. У град Исмаилију на Суецком каналу стигло је 200 људи из покрајинског главног града Ал-Ариш, стоји на сајту државне телевизије овог викенда. Очекује се још више породица, јавља Ватикански радио. Египатски председник Абд-ел-Фатах Ал-Сиси жели да помогне мањину, наводи се. То је била прва реакција  владе у јавности поводом непрестаних терористичкин напада на ову националну маљину.

Прошлог месеца најмање шест хришћана је убијено у нападима на северном Синају. Ниједна терористичка група није преузела на себе одговорност. Међутим,  терористичка милиција "Исламска држава" (ИД), која има базу у овој области, недавно је објавила видео у којем приказује нападе на хришћане у Египту. На видеу се види и бомбаш самоубица који је у децембру 2016.  убио скоро 30 коптских хришћана у цркви светих Петра и Павла у Каиру.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која  путује у Египат у четвртак, похвалила је овог викенда подршку египатске владе коптским хришћанима. -Ово ствара веома добру климу да они могу исповедати своју религију, рекла је Меркелова. Нарочито у претежно муслиманској земљи ово служи за пример.

Синај је био фокус исламистичког насиља. Терористи су формирали савез са бедуинским клановима који су мање заинтересовани за учење оригиналног ислама, колико за могућности да се могу бавити профитабилним криминалним радњама у области трговине људима, органима и оружјем. Египатске безбедносне власти још нису успеле да у северном делу Синајског полуострва успоставе пуну контролу.

Извор: Катпрес (превод Информативнa службa СПЦ)