Хришћани се враћају у Мосул

Хришћани избеглице из Мосулу, који сада живе у камповима у Левоу у Ираку, одржали су молипствије за хиљаде хришћана који су напустили Мосул због терористичких група Исламске државе. Уједињене нације процељују да је 50.000 хришћана тренутно расељено. Упркос сталној несигурности, неке хришћанске породице се враћају Мосулу. Источни квартови Мосула били су места недавних самоубилачких напада који су однели девет живота. Па ипак, најмање три јерменске хришћанске породице вратиле су се својим кућама које су претходно напустили.

Џихадистичко заузеће Мосула 9. јуна 2014. године имало је за последицу масовно напуштање хришћанских кућа, од којих су неке заузели џихадисти. Хришћани који су бежали, тражили су склониште у другим селима, највише у ирачком Курдистану. Последњих десет хришћанских свештених лица џихадисти протерани су 7. јануара 2015. године када су одбили да се одрекну своје вере у Господа Исуса и прихвате ислам.

Манастир Светог Илије из 6. века, који се налази близу Мосула, уништили су терористи 2016. године. У међувремену, у октобру је оближњи град Бартела ослобођен од џихадиста, а звона сеоске цркве су се огласила први пут од лета 2014. када га је напустило 15.000 становника.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)