Хришћани свих конфесија и вероисповести молили се за јединство Европе

Екуменско богослужење је одржано у бечкој катедрали, где је кардинал Шенборн казао: „Од нас хришћана се не очекује да владамо у Европи, него да служимо.“

Јуче у четвртак 10. новембра 2017. у Бечу је одржана екуменска „Молитва за Европу“, када су се окупили многобројни хришћани различитих вероисповести из целе Европе у бечкој катедрали посвећеној Светом Стефану. Богослужење је предводио кардинал Кристоф Шенборн, који је у свом говору поздравио иницијативу Међународног хришћанског умреженог рада „Заједно за Европу“, која је иначе снажна међуцрквена организација у престоници Аустрије. Кардинал је упозорио на опасност цепања континента Европе, која је кроз историју доживела многе ране али и оздрављења. Подсетио је на верске ратове, али и на позитивне догађаје као што је пад Берлинског зида.

Посебно је кардинал подсетио на жртве, на погром Јевреја у новембру 1938. године,  који се управо обележава 79. пут. Ови погроми су били увод у најгоре катастрофе људске историје. „Од нас хришћана се не очекује да владамо у Европи, него да служимо,“ рекао је Шенборн дословно.

Богослужењу су присуствовали његова двојица викарних бискупа, сиријски православни хорепископ Емануел Ајдин, евангелички умировљени бискуп Хервиг Штурм, англикански архијерејски заменик преч. Патрик Кјуран, као и многи представници других Цркава у Аустрији.

На скупу је говорио и суперинтендент Томас Хенефелд, председавајући Екуменског савета Цркава у Аустрији, који је истакао да се Цркве у Европи морају залагати за достојанство човека, слободу, помирење, правду, заштиту људског живота и околине, божанске творевине. Говорили су и пастор Томас Ремер и Кјарина Марен у име фоколарина.

Екуменски мрежни рад „Заједно за Европу“ настао је 1999. поводом „Заједничке изјаве о учењу о оправдању“ Лутерантског светског савеза и високих личности Римокатоличке Цркве. Ова иницијатива повезује католичке, евангеличке, англиканске и православне хришћане, као и чланове слободних Цркава. Овај мрежни рад се залаже за помирење различитих конфесија и култура, као и за солидарност, слободу и толеранцију у Европи.

Извор: Катпрес (превод  - Информативна служба СПЦ)