Хришћанска богословија запаљена у злочину из мржње у Јерусалиму

 Председник Израела Рувим Ривлин је изразио жаљење у четвртак, након што је грчка православна богословија на јерусалимској гори Сиону запаљена и ишкрабана антихришћанским графитима у ноћи у среду, и навео да је то злочинучињен из мржње.

Према наводима полиције, купатило и ходник на поседу Успенског манастира Православне Цркве Јерусалима, прекопута Сионских врата, запаљени су од стране непознатих вандала који су ушли кроз прозор отприлике око 3 сата ујутру. Након што су ватрогасци угасили пожар, оближњи зид је затечен ишаран непристојним графитима на јеврејском омаловажавајући Христа, изјавила је полиција.

Грчки православни Архиепископ Аристарх, у интервјуу Војном радију, изјавио је да су два осумњичена лица опажена у манастирскох порти.

„Двојица људи су скривајући своја лица, пришли са источне стране манастира, поред гробља и католичке цркве,“ рекао је он. „Одатле су бацили запаљиву течност у купатило богословије.“

Аристарх је додао и да су не једном ултра-ортодоксни Јевреји претили лицима запосленим у богословији.

Одмах након што је сазнао за напад, Ривлин је назвао Патријарха јерусалимског Теофила III да му изрази своју срџбу и шок, и да га увери да ће криминалци бити изведени пред лице правде, речено је у канцеларији председника. Блажењејши Патријарх је свесрдно заблагодарио.

Председник је додао и да је заштита светих места свих религија императив какао би се очувала светост самог Јерусалима.

И градоначелник Јерусалима г. Нир Баркат је изјавио даће се залоћжити како би полиција пронашла починиоце.

Извор: Православие.ру