Хришћански крајеви угрожени пожарима у југоисточној Турској

Неколико хришћанских села и манастира угрожено је пожарима у југоисточној Турској, јавља „Initiative Christlicher Orient“. Такозвани "Тур Абдин" на југоистоку Турске једно је од најстаријих хришћанских насеља на свету. Он је срце Сиријске Православне Цркве. Најстарији сачувани (и насељени) манастири и цркве потичу из четвртог века.

У Мидину, највећем хришћанском селу у том крају, уништене су шуме, поља и виногради. Пожар је избио на више места, и сумња се у подметнути пожар. Неколико пута овог лета ватра је захватила манастир Деирулзафаран (Deyrulzafaraн) или пољопривредно земљиште око манастира. Пре неколико дана пожар је уништио више од 500 стабала маслина и многе воћке. И у овом случају полиција сумња да је подметнута ватра. Манастир, у којем тренутно обитавају три монаха, последњих година чини велике напоре како би поново засадио постојеће земљиште и створио извор прихода. Пожари угрожавају постојање последњих преосталих становника Тур Абдина.

Такође у многим другим хришћанским селима, која се налазе углавном у тешко доступном планинском подручју Тур Абдина, велика пољопривредна подручја су уништена пожаром. Према извештајима, до сада није било смртних случајева.

Још током 1960-их, до 100.000 хришћана живело је у Тур Абдину. Једна хуманитгарна организација сада износи податак да их је преостало нешто више од 2.600. Гастарбајтери у Немачкој и Аустрији долазе из Турске од 1961. године, а у почетним годинама то су били готово само хришћани "Тур Абдинери" који су кренули у бели свет у потрази за материјалном сигурношћу након векова патње у отаџбини својих предака.

Они који су остали, заробљени су  у каменитој и слабо приступачној планинској области за време сукоба 1980-их и 1990-их. Расељени у борбама између турске војске, курдске ПКК и курдске сеоске милиције, хиљаде њих су напустили своја села. Само неколико је остало на родној груди.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)