Хришћански скуп против најављеног нацрта закона о абортусу

Поводом најављеног нацрта закона о слободном абортусу у Аустралији до пет и по месеци и до самога рођења уз сагласност двојице лекара, а да ће доктори који одбију извршење абортуса бити кажњени, испред зграде Парламента државе Новог Јужног Велса окупио се огроман број лица како би јавно изразили протест због таквог нацрта закона.

 Манифестацији су присуствовали: грчки архиепископ за Аустралију Макарије, митрополит Антохијске Православне Архиепископије Василије, епископ Руске Заграничне Цркве Георгије и епископ Српске Православне Митрополије за Аустралију и Нови Зеланд Силуан.

Епископ Макарије се обратио скупу. Нагласивши да су хришћани свих православних јурисдикција удружени у протесту против великог греха побачаја, своје излагање је започео цитирањем псалма 139. где се вели да нас је Бог познао још у утроби матере наше. Притом је изјавио да: „Никакав закон не сме да одузме дечје право на живот, а поготово не на такав варварски начин“.

Архиепископ је додао: „Нови Јужни Велс је укинуо смртну казну за убиство 1955, а сада је поново уводи“, додавши да овај нацрт закона дозвољава побачај и за безначајне разлоге, рецимо, што родитељи не воле будући пол детета. Јерарх је позвао власти да управо помажу труднице.

Овом скупу је присуствовало 30.000 људи, а организовале су га хришћанске лобистичке организације; што је најважније, присуствовали су хиљаде младих православних Аустралијанаца.

Извор: Оrthochristian.com  (са енглеског Инфо служба СПЦ)