Хришћански свет

Мађарска издвојила 1.7 милиона долара за обнову либанских цркава

Према подацима из владиних извора, Мађарска је припремила донацију од 1.7 милиона долара ради обнове оштећених и разорених цркава у Либану, извештава Хунгариан Фри Прес. Ове вести долазе одмах после мађарске донације од 8 милиона долара за помоћ обнови три руске православне цркве и изградњу једне нове црквеу тој земљи. У циљу очувања хришћанског идентитета и присуства на Блиском истоку и ради олакшања живота и богослужења либанске хришћанске мањине у њиховој земљи, новац ће ускоро бити пребачен по упуству премијера Виктора Орбана. Амбасада Мађарске у Бејруту такође ће бити укључена у координацију пројекта, заједно са мађарским академицима са Католичког унивезитета Пазмањи Петер и либанским стручњацима са Универзитета Светог Духа у Каслику.

Италијанска суша: Ватикан искључио фонтане да би штедео воду

Суша која је погодила град Рим и околне области престонице Италије, утицала је на Свету столицу да предузме мере како би се вода уштедела.

Гувернерат града-државе Ватикана одлучио је да искључи фонтане, како спољне фонтане  које се налазе на тргу Светог Петра тако и оне унутар зидина, међу којима и фонтане у Ватиканским вртовима.

Папа шаље пола милиона долара помоћи Јужном Судану

Папа Фрања је одлучио да се на име хуманитарне помоћи пројектима у Јужном Судану пошаље око пола милиона долара, што је 430.000 евра, чиме ће се подржати здравствени и образовни пројекти као и пољопривреда ове земље. Конкретно, у питању су две болнице, једна школа и једна пољопривредна станица од које ће се издржавати две хиљаде породица.

У спомен Светог Александра Шморела

У суботу, 22. јула 2017. године на минхенском Лудвиг Максимилијановом Универзитету одржаће се симпосион поводом престављења Светог Александра Шморела (1917-1943). Он је пре пет година у Минхену прибројан збору светих Руске Православне Цркве. Овај чин су обавили архиепископ Марко и Архијереји Руске Заграничне Цркве, Иначе, Свети отац Александар је син Пруса и Рускиње, а у септембру би се напунило 100 година од његовог рођења.

Шморел је био водећа личност минхенског покрета отпора „Бела ружа“. Заједно са Хансом Шолом писао је и ширио прве летке „Беле руже“ 1942. године. У фебруару 1943. године током бекства издала га је једна познаница и полиција га је ухапсила. 13. јула исте године умро је у затвору у Штаделхајму пошто је отрован. На његовој икони у Саборној цркви Светих новомученика исповедника руских у Минхену изображен је како држи белу ружу у десној руци.

Ново насиље у Египту

Цркве у Египту отказују све активности преко лета. Ново насиље против египатске коптске заједнице: у Александрији нападач са ножем напао полицајца у суботу.  Црква је већ била у јануара 2011. циљ тешког терористичког напада са много мртвих и повређених. Лице из службе безбедности покушало је да спречи младог муслимана да не уђе у цркву, при чему га је младић убо у врат. С обзиром на тешко безбедносно стање, хришћанске цркве су одлучиле да откажу све активности у месецу јулу. Тек пре неколико дана стигла су упозорења да може доћи до нових напада на цркве. Услед овога Патријарх Тавадрос II је отказао окупљања на јавним местима пред црквама и манастирима, као и конференције и јавне манифестације.

Коптска Црква: 5% радних места за ометене у развоју

Коптски православни папа-патријарх Тавадрос II одлучио је да се ометенима у развоју стави на располагање 5% радних места у египатским црквеним установама. Ово јавља Фондација „Про Оријенте“ позивајући се на сајт „Copts United“. Овај пропис тиче се и подручја социјалног рада, школа и привредних установа које послују са Коптском Црквом. Одељење ове Цркве задужено је са рад са омладином већ је почело да приступа младим ометеним људима нудећи им одговарајући посао. Одлука Патријарха Тавадроса II подигла је углед ове Цркве из разлога што је ситуација са ометеним лицима у овој земљи нарочито тешка и њихова егзистенција је често на ивици.