Хришћански свет

Папа Фрања: Различити и уједињени. Kомуницирам, дакле јесам

Предговор за књигу папе Фрање Различити и уједињени: Kомуницирам, дакле јесам написао је Надбискуп кентерберијски Јустин Велби. Тако смо многи једно тијело у Христу, а појединачно уди смо једни другима. (Рим 12,5). Овај цитат из Павлове Посланице Римљанима стоји као мото на почетку предговора кој и је написао надбискуп Јустин Велби.

Књига Различити и уједињени носи поднаслов Kомуницирам, дакле јесам, што је екстроспекцијски и дијалошки усмерена парафраза чувене изреке, интроспекцијске и монолошке, Мислим, дакле јесам или Cogito, ergo sum, чији је аутор француски нововековни филозоф и математичар Рене Декарт. Хрватско издање књиге објевила је Кршћанска садашњост 2021. године.

„Госпа која долази са мора“

Икона Пресвете Богородице која је била изложена крај олтара у базилици Светог Петра у Ватикану током богослужења 31. децембра и 1. јануара има занимљиву повест о којој пише L'Osservatore Romano. Избегавши насиље које је уништило Цариград 1453. године, икона је укрцана на трговачки брод који је пловио према Напуљу. Међутим, у близини Салерна брод је потонуо у олуји, па се о икони, као и о већем делу посаде и терета, више ништа није знало, све док, недуго после, један зидар у потрази за песком на морској обали није мотиком ударио у нешто необично. Била је то икона Цариградске Богородице, у Салерну познате као „Госпа која долази са мора“.

Новац из Фонтане ди Треви иде црквеној хуманитарној организацији

Многобројни посетиоци Рима имају обичај да баце новчић преко рамена у Фонтану ди Треви. То се чине са жељом да се врате у Вечни град. Такође, традиција је да се тај новац повремено извлачи из фонтане и односи у локално одељење Каритаса, хуманитарне организације Римокатоличке Цркве. Тако ће бити и убудуће, јер су крајем године градска управа и Римски викаријат продужили одговарајући споразум на следеће две године. Према проценама, из познате фонтане се сваке године сакупи између 1 и 1,5 милијуна евра.

Папа: Уметност успоставља братство

Пред општу аудијенцију папа Фрања је у малој сали при дворани Павла VI поздравио уметнике који ће 16. децембра 2021. године наступити на Божићном концерту у концертној дворани Conciliazione у Риму, захваливши им на подршци која ће преко прихода од концерта омогућити образовне пројекте у Либану и на Хаитију. -Божић у свет доноси Божју нежност, будећи у свима радост и наду. Те осећаје и ви, уметници, знате да оживите у нама и да их ширите својим талентима. Нежност се рађа из љубави, она је попут језика љубави. У јаслицама осећамо љубав мајке, љубав оца; видимо пастире који су ганути пред тек рођеним Богомладенцем, анђеле који славе долазак Господњи… Све је прожето осећајем дивљења и љубави, нежности. Божји језик је близина, саосећање и нежност, истакао је Папа.

Папа: Немојмо упрљати Божић конзумеризмом и равнодушношћу

На дан свечаног представљања јаслица и божићног дрвета постављених на главном ватиканском тргу и у дворани Павла VI, папа Фрањa примио је делегацијe које су сaрађивале у њиховој традиционалној изради и припреми. Јаслице ове године долазе из Перуа и приказују становнике села Чопка у Андима у одећи карактеристичноj за то подручје и символишу универзални позив на спасење, док је божићно дрво, 28 метара висока смрча, стигло из шума Андала италијанског Трентина. Јаслице у дворани Павла VI припремили су млади жупе Светог Вартоломеја из Вићенце.

Пола века Радне заједнице хришћанских цркава Швајцарске

Радна заједница хришћанских цркава Швајцарске (AGCK.CH) прославила је 17. новембра 2021. године јубилеј – 50 година од оснивања. Тим поводом организована је најпре пленарна скупштина те организације која је протекла у свечаној атмосфери али и у знаку доношења новог статута и правилника о раду.