Хришћански свет

Коптска Црква канонизовала 21 хришћанина убијена у Либији од стране ИСИЛ

Коптска Црква је најавила да ће имена 21 египатског хришћанина, које су погубили припадници ИСИЛ, бити унета у црквени календар ове Цркве као мученици и свеци.

Коптски православни папа Тавадрос II рекао је да ће имена 21 мученика обезглављена од стране ИСИЛ 14. фебруара бити унета у коптски Синаксиријум,  званичан списак мученика ове Цркве, што је процедура слична канонизацији у Римокатоличкој Цркви.

Асирски амерички епископи пишу државном секретару Керију поводом напада на Асирце

Свети Синод Свете апостолске Асирске Цркве од Истока упутио је писмо господину Џону Керију, америчком државном секретару, поводом напада ИСИС-а на асирска села и киднаповања 150 Асираца. У писму се, између осталог, каже: „...35 села на одстојању од 30 километара дуж реке Кабура евакуисано је услед могућег налета ИСИЛ-а и његове војске зла и разарања. Чујемо извештаје из прве руке од наших тамошњих епархијских епископа и других Асираца који су помогли при смештају расељених лица, да је у понедељак преко 500 породица евакуисано из села око Кабура у року од неколико сати и доведено на безбедно место у градовима Хасаки и Камишли. Око 200 лица из једног другог великог села још увек се извлаче на безбедно место, док је пет других села већ покорено. У питању су села Тел Балоа и Тел Шамира, где је 50 породица стављено у кућни притвор, а сеоска црква спаљена...

Премијер Камерон изјавио саучешће поводом убиства Копта

Британски премијер Дејвид Камерон разговарао је телефоном са Његовим Преосвештенством Епископом Коптске Цркве у Уједињеном Краљевству Ангелосом и том приликом изјавио саучешће због погубљења коптских хришћана у Либији

Председник британске Владе је данас издао саопштење у којем изражава саучешће због трагичног и бруталног погубљења у Либији, истичући да су ово „варварске и нечовечне“ радње. Коментаришући овај разговор, Епископ Ангелос је рекао: „Дивно је то од председника Владе  што ме је лично позвао усред његових многобројних обавеза и изразио своје саучешће мени и мојој Цркви. Сматрам да је ово његов и лични и снажни чин који показује да је забринут због безумног убиства људи услед чега пате породице у Египту. У разговору сам казао премијеру да ћу његова осећања пренети Његовој Светости папи Тавадросу II, нашем Св. Синоду и коптској православној заједници овде у Британији.

Светски савет Цркава осуђује злочине у Сирији

Светски савет Цркава је осудио најновије нападе и злочине милиције „Исламске државе“ на хришћане у Сирији и позвао међународну заједницу на ангажовану заштиту цивилног становништва у овој ратом захваћеној области. Заменик секретара ССЦ Георг Лемопулос изразио је данас у четвртак дубоку забринутост поводом најновијег извештаја о нападу на хришћанска насеља, о убиствима цивила, киднаповању стотину лица и изазивању масовног одласка људи са свог огњишта.

Копти и амерички сенатори траже заштиту верских мањина од „Исламске Државе“

Демонстранти са наранџастим кошуљама испред Беле куће – Епископи траже боље мере против екстремизма.

Вашингтон 25.02.2015. – Једна група коптских хришћана демонстрирала је пред Белом кућом у знак подршке што већем америчком ангажовању у борби против терористичке милиције „Исламске државе“. Подсећајући на убиство 21 Копта у Либији средином фебруара, група од 50 мушкараца у наранџастим кошуљама клечала је прошлег уторника поподне пред Белом кућом, јављају амерички медији.

Коптски монаси у одбрани свог манастира

Коптски монаси својим телима спречавају изградњу пута кроз манастирску порту.

Каиро 25.02.2015.У Египту се неколико коптских монаха бацило испред булдожера како би спречили изградњу пута кроз њихову манастирску порту у Нитријској пустињи (Вади ел-Натрун). Планирана саобраћајница између града Фајума и оближње оазе довела би у питање археолошка ископавања једне цркве из четвртог века и водоснадбевање манастира Св. Макарија, извештава ватиканска агенција Фидес у среду, позивајући се на египатске изворе.