Хришћански свет

90 година Радио Ватикана

Радио станица Свете столице, коју је основао папа Пије XI, а пројектовао и изградио Гуљелмо Маркони, напунио је 90 година и данас се емитује на 41 језик. Главни уредник Ватиканског радија каже да се годишњица прославља отварањем нове интернет странице и додавањем веб радио станице. Скоро 12.000 сати емисија у једној години, укључујући радио коментаре, као и вести, литургијске и музичке програме представља идентитет Ватиканског радија, радио станице Свете Столице, коју је успоставио папа Пије XI, који ју је поверио Исусовцима. Станицу је изградио чувени Гуљелмо Маркони пре деведесет година. Данас се емитује програм на 41 језик и свакодневно доноси читавом свету речи Јеванђеља и Папин глас.

Папа именовао жену за подсекретара Синода бискупа

Поглавар Римокатоличке Цркве папа Фрања именовао је Францускињу Натали Бекар за место подсекретара Синода бискупа и она ће постати прва жена на том месту и са правом гласа у том веома затвореном кругу, саопштио је Ватикан. Натали Бекар (52) од 2019. године је саветник Синода, скупштине бискупа задужених од 1965. године да проучавају главна питања доктрине Католичке Цркве. Папа је раније изразио жељу да промовише „веће учешће жена у доношењу црквених одлука”. Папа Фрања намерава да настави реформу Синода и да га све више отвори за жене и лаике.

Светски дан људског братства

Поводом обележавања Светског дана људског братства, 4. фебруара 2021. године, папа Фрања је преко видео поруке позвао све људе у свету на међусобно поштовање: -Имамо избор: или ћемо бити браћа и сестре или ћемо све изгубити, преноси Vatican News. Папа је изразио захвалност свима онима који су допринели и доприносе неговању братства упркос изазовима.

90 година Радио Ватикана

12. фебруара 2021. године навршиће се тачно 90 година откако је папа Пије XI отворио нову ватиканску радио станицу коју је на његов захтев изградио Гуљелмо Маркони. Први директор радио станице био је језуитски свештеник Ђузепе Ђанфранчески. Мисија Ватиканског радија била је инструмент у служби Папе за његово ширење јеванђељске поруке у свету и вођење универзалне заједнице Католичке Цркве.

У Израелу откривен 1500 година стар хришћански натпис

На северу Израела откривена је 1500 година стара плоча на којој је, на старогрчком, исписано: „Христос, рођен од Марије. Ово дело саградили су од темеља најбогобојажљивији и најпобожнији епископ [Теодо]сије и бедни Т[ома]. Ко уђе нека се моли за њих.”

Плочу са натписом открио је израелски тим археолога из Израелске управе за антиквитете (IAA) током ископавања на северу Израела. Ранохришћански натпис пронађен је у селу Ет-Тајиба, у Израелској долини. „Реч је о посветном натпису који је угравиран приликом изливања темеља цркве”, речи су др Лије Ди-Сегни, која ради као истраживач при Археолошком институту Јеврејског универзитета у Јерусалиму, а која је дешифровала текст.

Надбискуп Рангуна позива на мир и дијалог после војног удара у Мјанмару

Надбискуп рангунски Чарлс Бо позвао је на престанак насиља и дијалог после војног пуча у Мјанмару. У изјави упућеној мјанмарској војсци, цивилном становништву и међународној заједници, кардинал Бо је рекао да је земља прошла кроз једно од најизазовнијих времена у својој историји и помолио се за трајно решење „периодичног мрака који обавија нашу драгу нацију“.