Хришћански свет

Албанија: Од верске „нулте тачке“ до ђака за углед

До промена у  1990. г.свака верска пракса је строго била праћена, а после тога верске  заједнице су поново оживеле

Када Папа Фрања буде 21. септембра кренуо на своје прве путовање у иностранство, у Европи, посетиће једну земљу која је сама себе – под комунистичким режимом –прогласила „првом атеистичком државом“ - у Албанију.  До 1990-тих свака верска делатност кажњавала би се притвором, принудним радом или смрћу. Данас, 14 година након пада комунизма, структуре верских заједница су углавном обновљене. Од око 3 милиона људи колико живи у овој земљи, 20 процената су православни, 15 процената чине католици, а 1 проценат су протестанти и евангелисти. Муслимана има 20 процената.

Папа Фрања тражи што већу заштиту природне околине

Ватикан. 1. септембар ---- Папа Фрања је апеловао на већу заштиту природне средине. Не тражи се само од установа, него и од сваког појединачног грађанина да се ангажује на овом плану. Заштита природе је блиско повезана и са здрављем људскога живота. Папа је дао ову изјаву на тргу Св. Апостола Петра у Риму поводом „Дана твари“, који хришћанске Цркве обележавају 1. септембра сваке године.

Православни Митрополит упозорава на антисемитизам и расизам

Митрополит Арсеније: Неопходно заједничко прегнуће Цркава, религија и толитике против расизма, атисемитизма и изолације мањинских верских заједница

Цркве и верске заједнице морају још израженије заједнички иступати против расизма, антисемитизма и прогона мањинскоих заједница. Ово је изјавио православни Митрополит Арсеније Кардамакис у разговору с католичком новинском агенцијом „Катпрес“. Високопреосвећени је као председвајаћи Православне епископске конференције у Аустрији учествовао у разговорима у канцеларији аустријског савезног Канцелара, којом приликом се исто овако изразио. Од аустријских политичара, као и од Европске уније, у овом погледу он очекује јасније иницијативе, пре свега кад су у питању прогони хришћана на Блиском истоку.

IX Скупштина Европског екуменског форума

Екуменски форум хришћанскe Европе састао се почетком августа ове године, на острву Тинос (Грчка), у оквиру своје Девете генералне скупштине која је радила под насловом: „...који се роди од жене...“ (Гал 4,4). Више од 130 жена из 27 земаља Европе окупило се и разговарало о екуменском и пророчком гласу Пресвете Богородице Марије данас (Представнице Србије на Скупштини биле су Маријана Ајзенкол и Анита Говља).

Осим тога, при посети неколико села у унутрашњости острва, жене из Православне и Католичке Цркве припремиле су пригодан програм у виду обиласка верских објеката и знаменитости, радионица везаних за тему са становишта жене данас и показале  гостопримство нудећи своје традиционалне колаче и фолклор. У оквиру скупа било је разговора и о Марији у Курану.

Темељи цркве у Прагу доказују византијску традицију

Археолози Чешке акдемије наука и уметности пронашли темеље досад непознате цркве из првог миленијума

Археолози Чешке акадмеије наука и уметности пронашли су на другом прашком брегу, Вишехраду, темеље једне до сада непознате цркве с краја првог миленијума хришћанства. Њена величина и темељи указују на византијске узоре. 

Либија: У Триполију салафисти забранили продају икона и крстова

У Либији су милитантни исламисти, који контролишу неколико предграђа либијске престонице Триполија, забранили јувелирима да продају накит који има везе са хришћанском тематиком.

Према извештају Calam1 информативног портала који се позива на либијски лист Ад-Дијар, прошле недеље су наоружани појединци са маскама и у маскирним униформама извршили рације у неколико јувелирница у либијској престоници. Власници продавница и радионица, као и њихови запослени, били су принуђени да под претњом смртне казне прекину производњу и продају једног броја предмета који су на овај или онај начин повезани са хришћанском тематиком – крстови и мали ланчићи за њих, иконе и њихова постоља. У вези са овим, више јувелира су одлучило да сачувају свој плод мукотрпног рада, па су сакрили производе у својим кућама у Триполију или су их однели из самог града у оближња села.