Хришћански свет

На инаугурацији Трамп ће се заклети на Линколновој Библији

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп узеће Библију из које је читао председник Абрахам Линколн као и своју Библију и на њима на својој инаугурацији 20. јануара положити председничку заклетву.

У саопштењу Трамповог транзиционог тима истиче се и да је Трамп добио своју Библију од своје мајке када је дипломирао на недељној школи у првој презвитерској цркви у Јамајци, у Њујорку 1955. године.

Папа опомиње мигранте да поштују закон и традиције

Папа Фрања је упозорио мигранте да поштују законе и традиције земаља које их прихватају, а истовремено да очувају вредности културе из које потичу, рекао је он поводом Светског дана избеглица у суботу у Риму. Нарочито је затражио заштиту за децу и омладине међу мигрантима и могућност њихове интеграције. Пре свега су непунолетна деца без пратње изложена многобројним опасностима, додао је поглавар Католичке Цркве.

Египат: Забринутост због убиства коптских грађана

Међу коптским хришћанима све јачи је осећај несигурности после напада на цркву Светих Петра и Павла 11. децембра 2016. године. Више убистава Копта изазвали су у Египту неспокој и забриност међу коптским становништвом, саопштава католичка агенција Asia News. Последње убиство догодило се 13. јануара: коптски хирург Басам Заки пронађен је мртав у свом стану у провинцијском граду Асијуту. Убице су заклали лекара ножем.

Недеља молитве за јединство хришћана у Либану

Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану

Његова Светост Патријарх Мор Игњатије Јефрем II учествовао је у отварању Недеље молитве за јединство хришћана у цркви Синода Националних евангелистичких Цркава у Сирији и Либану, у Рабији (Либан).

Бискуп Палерма претворио цркву у гету у синагогу

Бискуп Палерма претворио цркву у гету у синагогу. Овај чин је проведен поводом Дана Јевреја (17. јануар).Декретом инквизиције Јевреји су протерани са Сицилије у 15. веку. У Палерму је једна црква која се налазила у гету, постала синагога. Наиме, Надбискуп сицилијанског главног града Корадо Лорефиче донео је одлуку да поводом „Дана Јевреја“ цркву уступи Јудејској заједници. Црква се налази у некадашљем јеврејском гету.

Одржан Европски католичко-православни форум у Паризу

Високи представници Цркава разматрали су питање верских слобода као и претње од тероризма и фундаментализма на скупу одржаном од 9. до 12. јануара 2017. године. О верским слободама и доприносу хришћанских Цркава јачању друштва како би се супроставило претњама тероризма и фундаментализма разматрају великодостојници католичких бискупских конференција и појединих европских православних Цркава. Ово је пети Европски католичко-православни форум и њиме председавају двојица великодостојника, надбискуп будимпештански кардинал Петере Ерде и Митрополит сасимски Генадије,  а уз учешће 30 делегата из више од 20 земаља.