Хришћански свет

Келн прославља Три Мудраца

У среду увече, 23. јула на свечаном богослужењу прослављен је дан приспећа светих моштију (реликвија) Трију Мудраца у Келн пре равно 850 година

Јохесн Шабер, приор (игуман) бенедиктинске опатије у Отобојерну, началствовао је свечаном мисом. Након тога су се верници у виду литије опходили кивот са моштима Трију Мудраца ради благослова. Надбискуп Рајналд фон Дасен је давног 23. јула 1164. г. доспео у Келн са реликвијама из Милана. Мошти Трију Мудраца су, истине ваља признати, зацело ратни плен Фридриха Барбаросе. Захваљујући њима је уопште подигнута мајестетична катедрала у Келну, која је једно од ремек-дела готске архитектуре Запада. Кивот опточен златом, сребром, емајлом, драгим и полудрагим камењем настао је између 1185.и 1220. г. и чини, по мишљењу историчара уметности, несумњиво највећи и најлепши средњовековни реликвијар.

Келн прославља Три Мудраца

У среду увече, 23. јула на свечаном богослужењу прослављен је дан приспећа светих моштију (реликвија) Трију Мудраца у Келн пре равно 850 година

Јохaнес Шабер, приор (игуман) бенедиктинске опатије у Отобојерну, началствовао је свечаном мисом. Након тога су се верници у виду литије опходили кивот са моштима Трију Мудраца ради благослова.

Немачка: Евангелистичка Црква осудила антисемитизам

Писмо солидарности председавајућег Савета ове Цркве Шнајдера председнику Централног Савета Јевреја

Берлин 23.07.2014. (КАП). Председавајући Савета Евангелистичке Цркве у Немачкој (ЕЦН) Никола Шнајдер осудио је антисемитске пароле са недавних демонстрација у Немачкој. „Запањује када се протести против актуелне акције израелске војске у појасу Газе доводе у везу са нечовечном мржњом према Јеврејима“, написао је Шнајдер у једном отвореном писму солидарности председнику Централног савета Јевреја Дитеру Граумену.

Предавања у Православној богословији у Конгу

 Богословска школа Светог Атанасија Светогорца, која је у саставу Православног Универзитета Демократске Републике Конго, почела је са радом у области Монт Нгафула у Киншаси у септембру 2007. године. Ова школа се похађа пет година. У школи има три смера:

Рукоположен нови ђакон у Бурундију

По благослову Његовог Блаженства Патријарха александријског Теодора II, у недељу 20. јула у цркви Успења Пресвете Богородице  7у Буџумбури  рукоположен је за ђакона отац Максим.

Отац Максим је родом из Руанде; пре неколико година крштен је у православној вери и сад је изразио жељу да се посвети својој Цркви као свештеник. Његово Преосвештенство Епископ Инокентије удовољио је овој искреној намери и рукоположио га је за ђакона у главном граду Бурундија. Богослужењу је присуствовао велики број верника како из Бурундија, тако и из Руанде, одакле су дошли да честитају новом ђакону.