Хришћански свет

Папа опомиње пред Европским саветом на мир и помирење

Папа Фрања пледира у Скупштини Европског савета за обнову духовних корена Европе.

Страсбур, 25.11.2014. – Папа Фрања је пред Европским саветом у Страсбуру апеловао на ангажовање за мир у свету. Није довољно обуздавати ратове и прекидати борбе, рекао је Фрања у уторак у своме говору у Страсбуру. Неопходно је неговање људских вредности и вредности правне државе. Истински мир почиње стално „на помирењу људи“ и не може бити присиљен нити наметнут.

У свом говору папа се индиректно осврнуо на сукоб у Украјини рекавши да и у Европи не престају „напетости“. Дословно рекао је он: „Колико само бола и колико много мртвих има и надаље на нашем континенту, који чезне за миром, а ипак лако пада у некадашња искушења!“ Папа није конкретно напоменуо земље. Трагање Европског савета за политичким разрешењем садашњих криза папа је назвао „важним и охрабрујућим“.

Папа Фрања је позвао Европски савет и на одлучну борбу против трговине људима, као и против неконтролисане трговине оружјем. Ова два феномена су често међусобно повезани. Европски савет, сматра папа, може да са својим одборима и експертским групама пружи значајан допринос обуздавању „таквих облика нечовечности“.

Папа се критички осврнуо на садашње стање Европе. Данас се пред собом има „слика рањене Европе“, која, чини се, није више у стању да обузда изазове „својом негдашњом животном енергијом“. Европа би морала да размисли да ли њено „огромно наслеђе“ није случајно „тек музејско завештање прошлости“ и да ли је у стању „да културну инспирацију из своје ризнице понуди човечанству“. Папа се пожалио на „нешто заморену и песимистичну Европу“.

Као разлог за садашњу слабост континента навео је све јачи индивидуализам, који је „људски сиромашан а културно неплодан“, као и култ изобиља и субкултуре.

Истовремено се папа залаже „за све живље повезивање између хришћанства и Европе“, при чему је истакао опасност од све јачег индивидуализма. Такође и приликом рада на заштити човекове средине, приликом помагања избеглицама и борбе против незапослености пожељна је блиска сарадња између Европског савета и Савета бискупских конференција.

Европи је потребан свеобухватан дијалог између генерација, култура и религија. „Моја жеља је да Европа поново открије своје историјско наслеђе и дубину својих корена и стекне духовну свежину која ће је учинити плодном и значајном“, рекао је папа на крају свога говора.

Извор: Катпрес

Европски хришћани и савремене етичке дилеме

Европски хришћани и савремене етичке дилеме
Европски хришћани и савремене етичке дилеме
Европски хришћани и савремене етичке дилеме
Европски хришћани и савремене етичке дилеме

22. новембра 2014. године у Тесалијском конгресном центру у Волосу (Грчка) одржана је једнодневна радионица под називом "Европски хришћани и савремене етичке дилеме". На овом међународном сусрету, који је организовала Света Димитријадска Митрополија и организација "Лекари љубави", обе са центром у грчком граду Волосу, окупили су се представници више хришћанских Цркава из Грчке, представници појединих Православних Епархија суседних Православних земаља, представници организације "Лекари љубави" – из Грчке и Србије (Врање) и многи други научници из разних области медицине, социологије, педагогије и разних удружења.

Папа Фрања посетиће Васељенску Патријаршију крајем новембра

Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј примиће Папу Фрању у Васељенској Патријаршији у Цариграду 29. и 30. новембра 2014. године. Наиме,Патријарх васељенски Вартоломеј је позвао Папу у посету током свог присуства миси устоличења овог  Папе у марту 2013. године.

Према програму, Папа Фрања ће присуствовати доксолоксији у 16 часова 29. новембра,  уочи празника Светог Андреја Првозваног, након чега ће се лично састати са Васељенским Патријархом. Следећег јутра, 30. новембра у 9.30, Папа ће присуствовати Божанској Литургији у част празника Светог Андреја. Након Божанске Литургије, двојица духовних вођа потписаће заједничку изјаву.

Устоличен нови љубљански надбискуп

У недељу, 23. новембра 2014. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин др Порфирије присуствовао је свечаности хиротоније и устоличења новог љубљанског надбискупа Станислава Зоре у катедрали Светог Николе у Љубљани. Папа Фрањо је мсгр. Станислава Зореа, члана фрањевачког реда, октобра 2014. године именовао љубљанским надбискупом и митрополитом који је тиме насљедио претходника мсгр. Антона Стреса.

Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну

Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну
Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну
Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну
Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је 13. новембра 2014. године учествовао у свечаностима Старокатоличке Цркве поводом јубилеја чувеног храма Светих апостола Петра и Павла у главном граду Швајцарске.

На прослави јубилеја узели су учешће високи представници цркава и државних власти, на челу са представницима Скупштине кантона Берна г. Кристофом Нојхаусом и г. Рудијем Лустенбергером.

Пола века фондације Pro Oriente

Пола века фондације Pro Oriente
Пола века фондације Pro Oriente
Пола века фондације Pro Oriente
Пола века фондације Pro Oriente

Педесетогодишњица постојања фондације Pro Oriente и Други еклисиолошки колоквијум у Бечу

У склопу педесетогодишњице постојања фондације Pro Oriente, у Бечу је одржан од 5. до 7. новембра Други еклисиолошки колоквијум у културном центру који је посвећен имену почившег Pro Oriente и носиоца ордена Светог Саве Првог степена. Тема колоквијума била је Црква, њено биће и њене границе, са православног, римокатоличког и протестантског становишта.