Хришћански свет

Судан: хришћанске девојке у притвору због ношења „скандалозне одеће“

12 хришћанских девојака је притворено због „скандалозне одеће“ од стране полиције за јавни ред када су напустили баптистичку цркву у Ел Изби, у Картуму.

Младе жене, које су имале на себи панталоне и кошуље, одведене су у полицијску станицу;  две њих су ослобођене у петак, после којег је полиција за јавни ред размотрила њихова мишљења у вези одеће.

Освећена икона светих мученика јерменског геноцида

За време  божанске Литургије, коју је врховни поглавар свих Јермена, Његова Светост Карекин II одслужио23. априла 2015. поводом 100-годишњице геноцида над Јерменима, освећена је икона свих јерменских мученика побијених за хришћанску веру од стране нехришћана.

С благословом поглавара ове Цркве, икона је посрављена у Мајци Саборној цркви у Светом Ечмиадзину ради указивања поштовања и молитава верних.

У месецу јулу икона ће бити пренета у цркву светих Арханђела Матере Столице, а у августу у Мајку Саборну цркву у Еревану, а после тога у седиште сваке епархије у Јерменији.

Извор: ОСР

Директор школе у Египту: „Докле год сам ја директор ове школе, ниједан хришћански ученик неће бити примљен“

Директор једне предшколске установе у Сохагу, у Египту, отворено одбија да упише хришћанске ученике само због тога што су друге вере.

Копти и други протестују – садашњи закон Египта је на њиховој страни, али директор је бесрамно изјавио да „докле  год је он директор школе, ниједан хришћански ученик неће бити примљен у ову школу“.

Демонтирана бомба постављена у коптској цркви

Бомба је била постављена у једној коптској хришћанској цркву у Египту, али су снаге безбедности успеле да је демонтирају пре него што је експлодирала раније тогa дана.

Бомба је била постављена поред зграде цркве Богородице Марије у граду Хелван, који припада делу већег Каира. Одмах је пријављена и снаге безбедности су стигле и убрзо су демонтирале бомбу.

Апел верских лидера Аустралије Председнику владе и Скупштини да одрже право значење брака

Четрдесет један верских лидера из Аустралије, представника већих и разноврсних вера и култура, упутило је отворено писмо Председнику владе Аустралије Г. Тонију Аботу, позивајући га да се одупре покушајима да се редефинише значење брака у Савезној скупштини.

Преко 3 милиона Ирачана у избеглиштву од јануара 2014.

Више од 3.09 милиона ирачких грађана напустило је свој дом од јануара 2014. године, када су екстремисти ИДИЛ заузели део Рамадија и град Фалуџу (око 70 километара западно од Багдада), извештава Међународна организација за миграције (IOM), додајући да су две трећине избеглица староседеоци провинција Анбар, Нинива и Саладин.

Ови региони, према наводима ратног ваздухопловства, претрпели су випе него други као резултат војних сукоба између ИД и провладиних снага.