Хришћански свет

Енглески кардинал Џон Хенри Њуман биће проглашен зa светог

Међу новопроглашеним светима биће и блажени Џон Хенри Њуман, рођен у Лондону 1801. године, који је као младић рукоположен за свештеника Англиканске Цркве. После вишегодишњег интензивног размишљања и молитве, дошао је до закључка да је Римокатоличка Црква прави чувар учења Исуса Христа, те је прешао у католичку веру. Рукоположен је за свештеника 1847. г, а 1879. папа Лав XIII му је поделио кардиналско звање. Умро је у Бирмингему 11. аугуста 1890. г. Папа Бенедикт XVI га је у том истом граду 19. септембра 2010. г. прогласио блаженим.

Папа Фрања први пут посетиће римске власти

Папа ће 26. марта 2019. године посетити римске градске власти. Он ће се тада срести са градоначелницом Вирџинијом Раги, као и са одборницима градске скупштине. Ово ће бити таква четврта папска посета градским властима у последње време. Наиме, прву посету је обавио Павле VI 1966. године, папа Јован Павле II 1998. г., а Бенедикт XVI 2009. године. Градоначелница је прва жена на овом положају. Она је неколико пута посетила Ватикан и присуствовала градским свечаностима.

Представљен „Охридски пролог“ на словачком језику

Представљен „Охридски пролог“ на словачком језику
Представљен „Охридски пролог“ на словачком језику
Представљен „Охридски пролог“ на словачком језику
Представљен „Охридски пролог“ на словачком језику

У недељу, 17. фебруара 2019. године, у Словачком дому у Бачкој Паланци, у организацији Српске православне црквене општине Бачка Паланка, Словачке евангеличке а.в. црквене општине у Бачкој Паланци и месног одбора Матице словачке, одржано је представљање књиге Охридски пролог преведене на словачки језик.

Велелепно дело Светог владике Николаја Велимировића преведено је на словачки језик у Републици Словачкој и представљено је током 2018. године у више градова, где је забележено велико интересовање како православних тако и припадника других вероисповести, јер је намењено свима који стреме духовном уздизању без обзира на узраст, интелектуалну категорију или вероисповест.

Библија и жене – Међународно стручно саветовање у Бечу

Ове недеље од 20. и 21. фебруара на Бечком универзитету одржава се стручно заседање на тему места жена у Библији односно о „женама из Библије по тумачењима Светих отаца“.Организатор је Институт за библијске науке Католичког богословског факултета.

Овај стручни скуп се отвара у среду 20. фебруара, а у четвртак 1. фебруара одржаће се 15 предавања о улози жена према светоотачком  тумачењу Јеванђеља, као и о женама сарадницама у црквеним установама и на значајним  црквеним и друштвеним положајима.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)

Папа укинуо санкције бачене на Ернеста Карденала

Папа је укинуо све санкције уведене никарагванском теологу ослобођења Ернеста Карденала. Тамошњи нунције Станислав Зомертаг посетио је пре неколико дана болесног Карденала у болници и изјавио му да је папа Фрања укунуо све санкције уведене њему. Истовремено га је замолио да заједно одслуже прву мису после скоро 35 година.

Никарагва: Теолог Ернесто Карденал оболео

Црква и друштво у Никарагви пажљиво прате вести о здравственом стању оболелог никарагванског свештеника и песника Ернеста Карденала. 94-годишњи свештеник већ две недеље налази се у престоничкој болници због запаљења бубрега и његово здравствено стање је забрињавајуће. Карденал спада у значајне личности Латинске Америке. Лично себе сматрао је „сандинистом, марксистом и хришћанином“. Године 1966. основао је на једном острву заједницу која је подсећала на сеоску комуну према старом хришћанском узору. После револуције 1979. г.одине постављен је за министра културе сандинистичке владе. Због његовог политичког рада папа Јован Павле II забранио му је 1985. године да богослужи.

Сарајево: Јачање међурелигијског дијалога

Сарајево: Јачање међурелигијског дијалога
Сарајево: Јачање међурелигијског дијалога
Сарајево: Јачање међурелигијског дијалога
Сарајево: Јачање међурелигијског дијалога

Дана 15. фебруара 2019. године у хотелу Холидеј' у Сарајеву отворена је конференција Mеђурелигијског већа БиХ на тему Јачање међурелигијског дијалога у локалним заједницама. Конференција је трајала два дана, до 16. фебруара. Отварању конференције присуствовали су чланови Скупштине МРВ: Хусејин  еф. Смајић, Винко кадинал Пуљић, Митрополит дабробосански Хризостом и Јакуб Финци. У име МРВ конференцију је поздравио председник Скупштине МРВ еф. Смајић.