Хришћански свет

Папа Фрања: Време је да служимо другима

Папа Фрања је одслужио мису јуче у недељу 5. априла 2020.г., на Цвети по западној пасхалији, у базилици Светог Петра без верника. Он је апеловао на људе да се не брину због тренутне ситуације нове пандемије и да се уместо тога потруде да ублаже бол другима.

Куба: Влада дозвољава пренос васкршњих богослужења преко државних медија

Први пут свим кубанским бискупима је дозвољено да у полусатним емисијама четири дана између Цветне недеље и Васкрсног понедељка разговарају са верницима у својим бискупијама на радију.

Хавана, 3. априла 2020. - Социјалистичка влада Кубе удовољила је захтеву Конференције католичких бискупа и омогућила је да се васкршње службе емитују у државним медијима. Први пут је свима бискупима дозвољено да током четворосатних програма на радију разговарају са верницима у својим бискупијама, о чему извештава црквени портал "Vida nueva Digita“.

Коптска Црква обуставља богослужења

Коптска православна црква Александрије  неће богослужити током Велике и Светле седмице због пандемије коронавируса.

Дохалкидонски православни Копти празнују Васкрс 19. априла, као и источни православни. 

Анкета: Трећина Немаца се чешће моли

Према истраживању, трећина Немаца се чешће моли од почетка кризе  с короном. Молитве се упућују за заштиту себе,  родбине и пријатеља, извештава католички недељник Вурцбурга "Ди Тагеспост". Према истраживању, жене се моле много чешће од мушкараца (41 до 27 одсто). Испитаници из тзв. слободне цркве молили се од почетка кризе посебно за заштиту  од заразе (73 процента). Католички и протестански хришћани то чине до 41 посто. Пракса молитве због пандемије више се променила набоље код испитаника старијих од 60 година него међу млађим старосним групама.

Кинези католици подарили Папи 100.000 заштитних маски

Ватикан је од Кине добио 100.000 заштитних маски. Кинески католици су прикупили и послали опрему у Италију преко државне католичке добротворне организације Jinde Charities, јавила је италијанска католичка новинска агенција СИР у среду увече. Достава је, такође, била попраћена поруком: „Свети Оче, добро се брини о себи током епидемије!"