Хришћански свет

Јордан: Цркве и џамије биће отворене 6. јуна

Поново ће бити отворене цркве и џамије у Јордану у суботу 6. јуна 2020. године, јавља државна новинска агенција „Петра“. Наиме, краљевина Јордан је средином марта донела одлуку о затварању свих богомоља због вируса короне. Верници ће се морати држати прописаних здравствених мера, па ће имати на себи маске и рукавице, а руке ће морати дезинфиковати. Забрањена су окупљања пре и после богослужења.

Румунски теолог Сауча биће интерим генерални секретар Светског савета Цркава

Sight Magazine - New acting general secretary named for World ...Румунски православни теолог Јован Сауча (64) остаће до јуна 2021. године генерални секретар ад интерим Светског савета цркава. Ово је потврђено на онлајн заседању Извршног одбора ССЦ. На истом заседању је одлучено да се услед пандемије планирано заседање скупштине Светског савета Цркава 2021. у Карлсруеу одржи годину дана касније - 2022. године.

Екуменски радници моле Папу да са Лутера скине булу изопштења

Немачки католички и евангелички теолози у Немачкој апеловали су на папу Фрању да стави ван снаге историјску булу изопштења папе Лава Х (1513-1521) бачену на реформатора Мартина Лутера (1483-1546). Истовремено би Лутерански светски савез требало да повуче осуду папе као „антихриста“. Ово је објављено у духовској декларацији под називом „Помирење после 500 година“, коју је издао Алтенбергшки екуменски круг. Обе ове осуде стоје као „камени спотицања“ званичном међусобном признавању Евангеличке и Католичке Цркве, рекао је бивши келнски пастор Ханс-Георг Линк.

4. јун: Међународни дан невине деце жртава агресије

International Day of Innocent Children Victims of Aggression ...Међународни дан невине деце жртава агресије установиле су Уједињене нације 19. августа 1982. године, с тим да се обележава 4. јуна. Тога дана 19. августа 1982. одржано је специјално заседање Генералне скупштине УН по палестинском питању, када је константовано да су многа невина палестинска и либанска деца била жртве агресије оружаног сукоба, па се одлучило да се 4. јун сваке године обележава као Међународни дан на међународном плану.

Папа Фрања: Неприхватив је било који облик расизма

Pope Francis encourages Christians to be generous witnesses ...Папа Фрања је 3. јуна 2020. године осудио сваки облик расизма, а поводом убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, али је осудио и насилне радње које су уследиле. „Ми не можемо толерисати расизам или зажмурити као да га невидимо, и одбацујемо сваки његов облик. Притом се залажемо за одбрану светости сваког људског живота“, рекао је папа Фрања истакавши да је расизам „грех“. „Истовремено морамо признати да насиље протеклих ноћи представља саморазарање“, рекао је Папа и додао: „Ништа се не постиже насиљем, а толико много се губи,“ рекао је у посебној поруци на енглеском језику.