Хришћански свет

Ватикан позвао сукобљене у Етиопији да окончају насиље

Папа Фрања је још једном позвао сукобљене стране у Етиопији да окончају  насиље и поврате мир. Папа са забринутошћу прати вести из ове источноафричке земље, рекао је портпарол Ватикана Матео Бруни у петак увече. Стотине људи је већ умрло, а десетине хиљада су приморани да напусте домове и услед насиља избегну у Судан.

Изјава Мајке столице светог Ечмидзаина поводом оскврњења јерменске цркве у граду Шуши

WCC Urges UNESCO to Protect Artsakh's Armenian Treasures - The Armenian  ChurchНајоштрије осуђујемо вандализам почињен над црквом Св. Јована Мкртича (Канах Џам) у Арцаху. Акције Азербејџана показују вишедеценијску политику ове земље да избрише све трагове јерменског историјског присуства у историјској отаџбини Јермена.

Заједница Сент Еђидио: Кампања за укидање смртне казне

A new logo for the 50th anniversary of Sant'Egidio | NEWS | COMMUNITY OF  SANT'EGIDIOБрој земаља у којима се смртна казна укида законом или се више не примењује у пракси порастао је на 142 последњих година. О томе је известио хришћански миротворачки покрет Сант'Еђидио уочи годишњег Дана акције "Градови за живот" 30. новембра  2020. Светски Дан акције одржава се 19. пут ове године, а проводи га монашка заједница Сант'Еђидио у сарадњи са организацијама цивилног друштва. Циљ највеће мобилизације градова и грађана на свету је "човечност и правни систем који увек поштује живот". Посебно је у време пандемије короне важно да се заштите људска права, нагласио је овај миротворачки покрет.

Екуменски савет Цркава Аустрије: Осећај јединства са Српском Православном Црквом

Serbisch-Orthodoxe Kirche - WikiwandПредседавајући савета Цркава Аустрије и високи великодостојник Римокатоличке Цркве у Бечу, проф. др Рудолф Прокши, у телеграму саучешћа поводом смрти патријарха Иринеја истакао је важност Српске Православне Цркве у Аустрији.

Између осталог, Прокши је рекао: „Данас са захвалношћу примећујемо значајну заступљеност српских православних хришћана у јавном животу наше земље, као и у школама, спорту и на универзитету. Православни Срби се чврсто држе својих верских уверења и, на њима својствен начин, упечатљиво сведоче истину Јеванђеља.

Извршни директор УНИЦЕФ: Дечји животи у опасности у Етиопији

UNICEF transport arrives by ferry to a reception centre in SudanИзвршни директор агенције УН за децу, УНИЦЕФ, каже да ће животи и напредак деце бити изложени непосредном ризику ако даље ескалирају борбе у етиопском региону Тиграј.

Прошле су три недеље од избијања непријатељстава у региону Тиграј у Етиопији. У том кратком временском периоду хуманитарна ситуација се брзо погоршала и животи хиљада људи били су изложени ризику. Међу њима је око 250.000 деце, која живе на жаришту сукоба у Мекелеу.