Хришћански свет

Сиријски епископ: Запад мора престати са прихватањем избеглица

Према Архиепископу Алепа, када људи на Западу отварају своја врата сиријским избеглицама, то штети пре него помаже њиховој ствари. Решење лежи не у прихватању избеглица, већ у помагању решавања ситуације код куће тако да они не морају одлазити.

1050-годишњица хришћанства у Пољској

1050-годишњица хришћанства у Пољској
1050-годишњица хришћанства у Пољској
1050-годишњица хришћанства у Пољској
1050-годишњица хришћанства у Пољској

Пољски народ је прославио 1050-годишњицу свога крштења под војводом Мијецком I, првим пољским владаром. Организовано је више верских и политичких свечаности. Његово Блаженство Сава, Митрополит Варшаве и све Пољске, учествовао је у свечаностима.

Папа честитао Васкрс православним хришћанима

Ватикан, 1.5.2016. – Папа Фрања је честитао Васкрс православним хришћанима. У свом поздравном слову данас на Васкрс на Тргу св. ап. Петра Папа се обратио „нашој браћи у источној Цркви“ и пожелео да им Васкрсли Христос „подари дарове своје светлости и свога мира“. Папа је потврдио своје речи традиционалним православним поздравом на грчком „Христос анести!“ – Христов васкрсе!

Васкрс прослављен у Дамаску

Васкрс прослављен у Дамаску
Васкрс прослављен у Дамаску
Васкрс прослављен у Дамаску
Васкрс прослављен у Дамаску

Његова Светост сиријски (дохалкидонски) Патријарх Мор Игњатије Јефрем II началствовао је васкршњим поноћним богослужењем уз саслужење свештеника Гаврила Дауда у патријарашкој Саборној цркви Светог Георгија у Баб Туму, у Дамаску. На богослужењу је Његова Светост проповедао о Васкрсењу Христовом из мртвих и повео литију уз певање васкршњих песама патријарашког хора при цркви Светог Јефрема.

Порука председника Обаме и прве даме Америке поводом Васкрса

„Мишел и ја изражавамо најлепше жеље члановима православне хришћанске заједнице овде у Америци и широм света у дане када светкују Велики петак и празник Васкрсења. За православне хришћане ово је време кад се сећају жртве Исуса Христа, када се радују победи Васкрсења и преображавају се обновљењем свога ума у складу с вољом Божјом. Узносимо своје молитве за чланове православне заједнице који су прогоњени због своје вере и изложени неизрецивим делима насиља, а тражимо ослобађање отетих.

Шпански краљ и немачка канцеларка на уручењу награде - медаље Карла Великог папи Фрањи у Ватикану

Шпански краљ Фелипе из лозе Бурнбона и савезни канцелар Немачке Ангела Меркел узеће учешће на додели реномиране награде Карла Великог (”Karlspreises”) 6.маја 2016.г. у Sala Regia у Ватикану. Ово је саопштио Ахенски први градоначелник Марсел Филип и председавајући директоријума за доделу награда Карла Великог у уторак.