Хришћански свет

Коптски манастири у египатским пустињама

Коптски манастири у египатским пустињама
Коптски манастири у египатским пустињама
Коптски манастири у египатским пустињама
Коптски манастири у египатским пустињама

За време своје вишедневне посете Египту бечки кардинал Кристоф Шенборн посетио је и неколико коптских манастира од којих неки потичу из 4. века, међу којима је и манастир Мар Мине западно од Александрије. Данашњи манастир је подизан почев од 1959. године у оквиру обележавања „Града Светог Мине“. Иначе, у позној антици ово је било једно од најважнијих хришћанских поклоничких места Средоземља. У 13. веку огроман манастирски комплекс је порушен, а ископавања ове локације отпочела су почетком 20. века.

Поводом 25 година патријарашке службе Свесвјатјејшег Вартоломеја

„Осерваторе Романо” је објавио специјални додатак поводом 25 година патријарашке службе Свесвјатјејшег Вартоломеја. 

Осврт на дело Васељенског Патријарха написао је и умировљени папа Бенедикт. Умировљени папа Бенедикт је написао чланак за свечани број, додатак овог службеног ватиканског листа, поводом годишњице Васељенског Патријарха Вартоломеја, који је 22. октобра 2016. године обележио 25-годишњицу своје патријарашке службе.

Коптски Патријарх очекује бољу будућност

Коптски Патријарх Тавадрос II гледа на будућност хришћана у Египту уздржано оптимистички. У разговору за Катпрес поглавар Коптске Цркве  је изјавио да је сарадња са председником државе, његовом владом и парламентом све боља, а хришћани су са своје стране спремни да сарађују на изградњи заједничке државе Египта, где су народи свих религија равноправни.

Патријарх се осврнуо на недавно донети закон о подизању цркава према којем су гувернери египатских провинција дужни да у року од четири месеца одговоре на молбе за изградњу хришћанских цркава. Ако се ускрати ова молба, гувернер мора образложити своју одлуку, а хришћанске заједнице могу се позватина вишу инстанцу. Закон налаже да „величина цркве мора бити примерена броју чланова хришћанске општине, при чему се узимају у обзир и пораст становништва.

Поводом Дана Реформације папа Фрања путује у Шведску

Идућег понедељка, 31. октобра 2016. године, папа Фрања путује у Шведску поводом обележавања 500-годишњице Дана Реформације. Наиме, тачно пре 500 година Лутер је прикуцао своје тезе на врата катедрале у Витенбергу (31.10.1517.). Заједно са највишим личностима Лутеранског светског савеза поглавар Римокатоличке Цркве у Лунду ће учествовати у екуменском богослужењу, када ће се, између осталог, објавити и Заједничка изјава.

Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем

Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем
Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем
Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем
Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем

У петак, 21. октобра 2016. године, у цркви Рођења Пресвете Богородице Атиохијског Патријархата у Сантјагу де Чилеу, одиграо се уистину радостан догађај - Стивен Антолик, амерички пилот цивилне авијације и капетан широкотрупних авиона типа Boeing 787 авио-компаније American Airlines, прешао је у православље. Чин миропомазања служио је парох цркве Рођења Пресвете Богородице, јереј Франциско Салвадор, а кум новокрштеног је био јереј Душан Михајловић, старешина парохије Светог Николаја Жичког Српске Православне Цркве у Чилеу.

Историја Исусовачког реда

Маркус Фридрих: Исусовци. Успон, пад и нови почетак.

Још од времена оснивања реда, чија је заслуга Игнатија Лојоле (Iñigo López de Loyola 1491-1556) у Паризу 1540. године, кроз столећа и данас је највећи католички ред мушкараца у свим областима друштвеног живота: између стратељства за сиромашне и високопарне науке, политичког саветовања и мисионарског деловања широм света - готово да нема области у којој исусовци нису били и остали активни.