Хришћански свет

Божић у Ираку у сликама

Божић у Ираку у сликама
Божић у Ираку у сликама
Божић у Ираку у сликама
Божић у Ираку у сликама

Година 2014. била је лоша година за Асирце у Ираку, који представљају 95% хришћанског становништва земље. ИСИЛ је протерао скоро 200.000 Асираца из њихових кућа и села у Нинивској равници, присиљавајући их да избегну још даље на север. Они живе као избеглице од 7. августа.

Православна мисија у Краљевини Тонга

Драга браћо, Христос се роди! - Ваистину се роди! Ове речи су се чуле  уопште ппрви пут ове године на удаљеним острвима Тонга.  Њихов ехо је стигао до сваког места у Океанији.

Бог је закорачио  у живот и историју пацифичких острвљана, и радост коју Он улива у њихове чисте душе, огледа се у њиховим невиним лицима. Океанија је одлучила да прати Спаситеља света, Господа нашег Исуса Христа, у време кад Европа затвара врата Њему, Ономе коме она све дугује, и отвара их идолима материјализма и атеизма.

Спрема се заједничко богослужење за 500. годишњицу Реформације

Мартин Јунге, генерални секретар Лутеранске светске федерације (LWF) истакао је да су односи између Лутеранске и Католичке цркве постигли епохалну прекретницу. Говорећи на конференцији одржаној 18. децембра у лутеранској цркви у Риму, Јунге је нагласио да однос између лутерана и католика прелази “из сукоба у заједништво“. Управо у свету “у којем се и религија и вера редовито приказују као ‘узрочници проблема’“, рекао је да је феноменално сведочанство што су Лутеранска и Католичка црква и даље усмерени “према дубоком заједништву које нас ослобађа да бисмо могли служити Богу и свету.”

Папин говор на Бадње вече

У говору уочи Божића Папа подсетио на злочине који се дешавају у свету. Папа Фрања је у миси на Бадње вече позвао вернике на већу емпатију према породици и пријатељима који имају проблеме. Он је додао да је свету потребно више нежности и топлине, преноси АФП.

Коптски патријарх упозорава да Блиски исток може остати без хришћана

Патријарх Тавадрос за франфуртске новине:  Бeз хришћана Блиски исток губи на разнородности, што може проузроковати нове сукобе и напетости. Поглавар Коптске Православне Цркве, папа Тавадрос II упозорава да Блиски исток може остати без хришћана. Европски хришћани би требало да допринесу томе да њихова браћа у вери  остану у својим завичајима, рекао је Патријарх у среду за лист  "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Без хришћана Блиски исток би изгубио на разнородности, што би могло проузроковати нове сукобе и напетости.

Божићна честитка Информативне службе СПЦ

Информативна служба Српске Православне Цркве
честита празник Рођења Богомладенца верницима и великодостојницима хришћанских Цркава који Божић славе по грегоријанском календару.

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!