Хришћански свет

Извештај о Северном Ираку од 6. септембра: Принудни бракови, преобраћења и пљачке

Организација за хуманитарна права Хамураби издала је 6. септембра  свој задњи извештај у вези Северног Ирака.

• у Мосулу је велико повећање броја људи који су притворени у затвору Бадуш у последњих десет дана, што је последица повећаног хапшења људи који се опиру ИДИЛ. Хапшења која спроводи ИДИЛ су углавном током ноћних рација.
• Пљачкање и демолирање се наставља у Нинивиној равници, а посебно у градовима Багдеде и Тел Кепе. Камиони круже по предграђима и бирају куће које ће се пљачкати и преносе намештај до непознатих локација. Организоване банде из околних села спроводе пљачку уз надгледање ИДИЛ-а.

Могућа посета папе Фрање Турској у овој години

Претпоставља се да ће у Цариграду присуствовати прослави престоне славе Цариградске Патријаршије, св. апостола  Андреја 30. новембра

Рим, 5.9.2014. У Риму се говори да ће поглавар Римокатоличке Цркве папа Фрања још ове године посетити Турску. Наводно, он ће 30. новембра на дан прославе трона ове Цркве, св. апостола Андреја,  званично посетити Васељенску Патријаршију у Цариграду. Прослави св. апостола Андреја Првозваног у Саборној цркви св. Георгија у Цариграду и досадашњих година присуствовала је висока делегација Римокатоличке Цркве, али никад на нивоу поглавара Цркве. У римским црквеним круговима говори се  и о пријему Светога оца код председника државе Реџепа Тајипа Ердогана. 

Заједничка православно-римокатоличка богословска комисија заседаће у Аману

На задесању разматраће се питање папиног примата

Рим 5.09.2014. -   Заједничка православно-римокатоличка богословска комисија за вођење дијалога састаће се од 15. до 23. септембра ове године у престоници Јордана, у Аману. До заседања у овој арапској земљи дошло је на позив грчког јерусалимског православног Патријарха. Састанак врхунских богослова Римокатоличке и Православне Цркве, по тридесет у име сваке Цркве, разматраће питање папиног примата. Ову тему је Комисија већ проучавала на својим састанцима у Равени 2007, на Кипру 2000, и у Бечу 2010. године.

Великодостојници Цркава на молитви за Блиски исток у Ламбету

На предлог Његовог Преосвештенства Епископа Ангела, Архиепископ кентерберијски Јустин Велби позвао је поглаваре и представнике блискоисточних Цркава у Великој Британији да се 3. септембра  окупе „ради солидарности са хришћанима на Блиском истоку: Радујући се у њиховој вери и делећи њихов заједнички бол“ у дворцу Ламбет.

Асирска школа у Шведској

Прва шведска асирска школа отворила је своја врата у новој школској годину у граду Содерталје, 36 километара јужно од Стокхолма, у којем живи велики број Асираца. Више од 70 ученика од првог до шестог разреда уписали су се у Елафсколан школу, а очекује се да у наредним годинама број ученика порасте на неколико стотина. Школа има 9 разреда, што је карактеристично за основну школу у шведском образовном систему.

Албанија: Од верске „нулте тачке“ до ђака за углед

До промена у  1990. г.свака верска пракса је строго била праћена, а после тога верске  заједнице су поново оживеле

Када Папа Фрања буде 21. септембра кренуо на своје прве путовање у иностранство, у Европи, посетиће једну земљу која је сама себе – под комунистичким режимом –прогласила „првом атеистичком државом“ - у Албанију.  До 1990-тих свака верска делатност кажњавала би се притвором, принудним радом или смрћу. Данас, 14 година након пада комунизма, структуре верских заједница су углавном обновљене. Од око 3 милиона људи колико живи у овој земљи, 20 процената су православни, 15 процената чине католици, а 1 проценат су протестанти и евангелисти. Муслимана има 20 процената.