Хришћански свет

Папа Фрања и велики имам Ал-Таjеб предлажу УН установљење Светскога дана људскога братства

Чланови Вишег одбора за постизање циљева садржаних у Документу о људском братству за мир у свету и заједнички живот, које предводе кардинал Ајузо Гихот и судија Мухамад Абд ал-Салам, сусрели су се у Њујорку с генералним секретаром Уједињених нација Антонијем Гутерешом и предали му поруку папе Фрање и великог имама Ал-Азара, Ахмеда Ал-Тајеба. У њој предлажу да се 4. фебруар прогласи Светским даном људскога братства и траже да Уједињене нације, заједно са Светом столицом и Ал-Азаром, учествују у организацији, у скорој будућности, светског састанка на врху о људском братству.

Папа именовао кардинала Таглеа за председника Конгрегације за евангелизацију народа

Папа Фрања је поставио надбискупа Маниле, кардинала Луиса Антониа Таглеа, за новог председника Конгрегације за евангелизацију народа, објављено је 8. децембра.

Именовањем кардинала Таглеа поновно се на чело Конгрегације Пропаганда Фиде – то је стари назив тога важног ватиканског дикастерија за евангелизацију, у чијој су надлежности и бискупска именовања у мисијским земљама – враћа један азијски кардинал, након Индијца, кардинала Јована Диаса који је ту установу водио од 2006. до 2011. године.

Израел олакшава палестинским хришћанима божићне посете

Израел ће олакшати хришћанима из појаса Газе посету божићним светковинама у Јордану, па ће у том смислу издати одговарајуће дозволе да могу да напусте ову област без проблема. Није наведен број заинтересованих палестинских хришћана за ове посете, али се сматра да ће њих 600 из Западног Јордана моћи да између 30. децембра и 20. јануара допутујуј преко аеродрома у Тел Авиву.

Живот хришћана у Етиопији и даље тежак

С обзиром на то да ће Нобелову награду за мир примити етиопски представник владе Абиј Ахмад у Ослу 10. децембра ове године, многи људи су помислили да ће у овој источноафричкој земљи настати много боље стање. Али излаз из кризе имајући на уму на многе социјалне, привредне и еколошке проблеме и даље је далек.

Јерменска црква у Сивасу (Севастија) биће отворена као музеј

Јерменска црква из 19. века у Гуруну, област Сиваса (Севастије), биће поново отворена, али као музеј. Турски Генерални директорат за културно наслеђе и музеје издвојио је око 700.000 долара за обнову ове цркве. Раније је служила као затвор, биоскоп, магацин и сала за склапање бракова. По завршетку обнове ова грађевина, која има 2.016 квадратних метара, биће претворена у градски музеј и у њој ће се приређивати културна догађања. Турске власти се надају да ће се у овом крају развијати и туризам.