Хришћански свет

Први пут Вулгата преведена на немачки

Први пут је комплетна латинска Библија блаженог Јеронима (1347-око 1420.г.), тзв. „Вулгата“, преведена на немачки.  Биће објављена на 5.000 штампаних страница двојезично и представљена на Теолошкој високој школи у Куру, у Швајцарској, 23. октобра у 5 томова. На њеном преводу је седам година радило 40 преводилаца.

Јеронимов превод Библије на латински, Вулгата, јесте најраспорстрањенији превод Светога Писма на латинском. У међувремену је овај превод више пута исправљан. Са новим преводом испуниће се празнина у истраживању и егзегези и олакшати приступ Јеронимовим античким текстовима. На овај начин се жели да ово историјско дело буде приближено широј публици. Преводом латинске Вулгате омогућиће се приступ проучавању библијских текстова на трима древним језицима – латинском, старогрчком и старојеврејском, и притом стећи увид у начин Јеронимовог превођења.

Симпосион у Бечу

Симпосион у Бечу
Симпосион у Бечу
Симпосион у Бечу
Симпосион у Бечу

У првом бечком округу, 5. октобра 2018. године, у свечаној сали Надбискупског двора одржан је симпосион о историјским догађањима у току два светска рата. Главна тема била је улога Римокатоличке Цркве у дешавањима која су обележила период од 1918. до 1952. године, а акценат је стављен на време од монархије ка републици, судбоносну 1938. годину, стратегију преживљавања Цркве у нацистичком режиму и односу према страдањима невиних у концентрационим логорима.

Јужнокорејски председник долази у посету папи с поруком председника Сeверне Кореје

Председник Јужне Кореје Мун Џе-ин посетиће папу Фрању 18. октобра 2018.г. Он ће пренети поруку председника Северне Кореје Ким Јонг-уна.

Претходног дана, у среду 17. октобра, државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин предводиће Мису за мир на Корејском полуострву у римској базилици Св. Петра, којој ће присуствовати председник Мун.

Делегација Асирске Цркве од Истока у Москви

Делегација Асирске Цркве од Истока у Москви
Делегација Асирске Цркве од Истока у Москви
Делегација Асирске Цркве од Истока у Москви
Делегација Асирске Цркве од Истока у Москви

У Москви је у Одељењу спољних црквених веза Московске Патријаршије примљена делегација Асирске Цркве од Истока. Ова делегација се налази у Москви у оквиру програма Летњег института при Факултету за постдипломске и докторске студије Светих Ћирила и Методија.

Папа: Бог воли сваки живот, абортус није ни цивилизован ни човечан

Бог воли живот! Контрадикторан приступ допушта убијање људског живота у мајчиној утроби у име заштите других права - рекао је папа Фрања на Тргу светога Петра током опште аудијенције упутивши у катехези посвећеној петој Божјој заповести: Не убиј !, снажан апел за одбрану људског живота.

Нобелова награда за мир Денису Муквегеу и Надији Мурад

Денис Муквеге, лекар гинеколог из Демократске Републике Конго, и Надија Мурад, млада јазидска активистикиња, овогодишњи су добитници Нобелове награде за мир.

Обоје добитника значајно су допринели усмеравању пажње јавности на ратне злочине. Захваљујући њиховом раду, тема сексуалног насиља у рату и оружаним сукобима постала је актуелна у међународним медијима, пише у објашњењу Одбора.

Упокојио се коптски митрополит Бишој

Митрополит Дамиете Коптске Православне Цркве Бишој упокојио се 3. октобра 2018. гodine. Био је један од најутицајнијих коптских великодостојника. Веома се залагао за свеправосланои јединстгво и с тим циљем настојао је  на вођењу дијалога са источним православним Црквама. Био је близак сарадника данас блаженопочившег коптског aлександријског патријарха Шенуде III.