Хришћански свет

Сусрет митрополита Порфирија и Апостолског нунција

Уз молитвено прегнуће, добру вољу и, изнад свега, благодат Божју свака препрека у остваривању искреног заједништва може и мора бити превазиђена.

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије примио је 6. новембра 2019. године, у просторијама Епархије загребачко-љубљанске у Загребу у званичну посету Његову Екселенцију надбискупа Ђорђа Лингву (Giorgio Lingua), новог апостолског нунција у Републици Хрватској.

Католичка Црква на Тајланду

Поводом предстојеће Папине посете овој земљи истиче се да од 69 милиона њених становника, углавном будиста, за католике се изјашњава само 388 хиљада.

 На Тајланд је хришћанство донето доласком португалских мисионара у 16. и 17. веку. Тада су језуити отварали своја прва друштва, школе, интернате и цркве. Папа Климент 9 (1667-69) основао је 1669. године Апостолски викаријат Сијам. И ова 350-годишњица постојања тог Викаријата повод је предстојеће Папине посете Бангкоку од 20. до 22. новембра 2019. године. У овој јужноазијској краљевини данас има 11 бискупија са више од 600 парохија.

Аустрија: Подиже се православни манастир у Градишки

Са градњом првог православног манастира у месту Санкт Андре код Цикзе-а у Градишки (Бургенланд) отпочеће се у пролеће 2020. године. Ово су изјавили заједно цариградски митрополит Арсеније и бискуп Жељеза (Eisenstadt) Егидије Живковић. Бискуп полаже велике наде у манастир рекавши: „Ту можемо да се усред нашег западног друштва погрузимо у источну духовност и њу конкретно упознамо.“ У овом манастиру он види место сусрета Истока и Запада не само у црквеном, него и у друштвеном и политичком погледу.

Заједничка изјава трију монотеистичких религија о крају живота

Представници аврамовских монотеистичких религија – хришћанства, јеврејства и ислама – потписали су 28. октобра у Ватикану Заједничку изјаву о кончини живота, поновно истичући ‘не’ еутаназији и потпомогнутом самоубиству, као и, истовремено, обавезу заштите живота и онда када је он близу смрти. 

Саопштење Англиканско-оријенталне православне међународне комисије

Англиканско-оријентална православна међународна комисија одржала је свој осми састанак од 28. октобра до 1. новембра 2019. при англиканској катедрали Свих Светих у Каиру у Египту.

Комисија је веома ценила великодушно гостопримство Преузвишеног др Муниара Аниса, бискупа Англиканске епархије у Египту за северну Африку и Рог Африке, и Преузвишеног др Сами Шехата, надлежног бискупа Северне Африке.