Хришћански свет

Достављена хуманитарна помоћ у Долину хришћана у Сирији

У сарадњи са Одељењем за спољне односе Московске Патријаршије и Московског одсека Императорског православног палестинског друштва, руски Центар по питању помирења завађених страна на територији Сиријске Арапске Републике упутио је први конвој хуанитарне помоћи у Долину хришћана у Сирији. Хришћани у овој области немају воде, пића, гориво, струју. Московска Патријаршија и надаље одржава директне контакте с верским великодостојницима и представницима хришћанских заједница Сирије и посебно настојi на заштити људских права, a то чини по разним линијама.

Ватикан: У новембру 13 нових кардинала

Исусовачки амерички лист "America Magazine" јавља да ће на заседању Конзисторије 20. новембра 2016. године бити  изабрано 13 нових кардинала.  Ово заседање Конзисторије, које се поклапа са окончањем Свете године, биће треће заседање за време понтификата папе Фрање. Према овом часопису, имена нових кардинала биће позната средином октобра. Већ је извесно да ће надбискупи Брисела, Барселоне и Мадрида бити нови кардинали.

Асирски хришћани намеравају да оживе Исусов арамејски језик

Древни језик Арамејаца, језик којим је говорио Исус, биће оживљен у Сирији, где је први пут установљен нови образовни центар. Асирски новоарамејски, или сиријски, предаваће се у Центру Оури у Камишлију, недалеко од турске границе у североисточној Сирији.-Наш Центар се бави школовањем наставника специјализованих за сиријски језик како би могли да овладају тешким предметима на овом језику, изјавио је директор Центра Јан Малфон, а извештава ARA News. Он је додао да је то први пут да је асирска национална заједница покренула пројекат који се тиче њеног сопственог језика и културе.

Цркве већају о будућности хришћанских школа у Израелу

Финансијска криза прети црквеним приватним школама - 47 школа са 330.000 ученика и 3.000 наставника

Директори школа хришћанских Цркава у Израелу окупили су се на саветовање 20. aвгуста 2016. године у Назарету. Није у питању само финансијска криза која прети црквенима приватним школама, а има их 47 школа  са 330.000 ученика и 3.000 наставника, него се имају у виду и други проблеми. С једне стране, државна помоћ овим школама у поређењу с претходних шест година умањена је ове године за 45 процената. А с друге стране, помоћ Министарства просвете у висини од 11,4 милион евра обећана после штрајка школа  у јесен 2015. г. ни до сада није исплаћена.

Цркве позивају на молитву за жртве земљотреса

Цркве и заједнице под црквеним покровитељством позивају на молитву за жртве катастрофалног земљотреса у Италији. Земљотрес јачине од 6,2 степена Рихтерове скале је у цик зоре 24.августа погодио централну Италију. Медији јављају да је више од 240 људи изгубило животе. Хиљаде су остаи без крова. Посебно су погођена места Аматриче, Арквата и Норчиа које се налазе око 150 километара од Рима.

Муслиманка спасава хришћане ризикујући свој живот

Активисткиња исламске вероисповести је стала на чело хришћанске добротворне организације и по цео дан неуморно ради како би се обезбедило храном и одећом што више ирачких избеглица, преноси руски православни портал Православие.

„Ја знам шта многи људи говоре о исламу, али мој ислам, у који ја верујем, веома је мирољубива религија која подстиче помагање другим људима. Немогуће је заспати док твој сусед је гладан и страда. Мораш да пружиш руку,“ говори др Сара Ахмед.