Хришћански свет

Нови надбискуп Келна

Папа Фрања је наименовао за новог келнског надбискупа досадашњег берлинског кардинала Рајнера Марију Велки. Овиме је 57-годишњи Велки наследник угледног кардинала Јоахима Мајснера који је овом дијецезом управљао 25 година.

Велки је посвећен за помоћног бискупа Келна 2003. г., да би 2011. био произведен за надбискупа у Берлину. Наредне године папа Бенедикт XVI узвисио га је у ранг кардинала.

Кардинал Велки је рођен 1956. у Келну, од 2011. био је на челу Каритаса, хумане католичке организације.

Надбискупија Келна има 2,5 милиона католика и тиме је највећа католичка дијезеца у Савезној Републици Немачкој. С обзиром на своје приходе, она је финансијски најстабилнија немачка дијецеза. Има 180 душебрижничких центара са 529 парохија; у њој је отворено 800 цркава и капела као и 400 филијалних цркава, од којих је неких 600 под заштитом државе.

Преношење моштију Светог Томе у манастир Светог Матије у Ниниви

Преношење моштију Светог Томе у манастир Светог Матије у Ниниви
Преношење моштију Светог Томе у манастир Светог Матије у Ниниви
Преношење моштију Светог Томе у манастир Светог Матије у Ниниви
Преношење моштију Светог Томе у манастир Светог Матије у Ниниви

Ирак: Мошти Светог Томе пребачени су 17. јуна 2014. године из цркве Светог Томе у Мосулу у манастир Светог Матеје Сиријачке Цркве у Ниниви,  у Ираку. 

Архиепископ Ниниве Мор Тимотеј Муса, почасни Архипископ Мосула Мор Григорије Салиба Шамун и Архиепископ мосулски Мор Никодим Давуд началствовали су церемонијом преношења светих моштију  Светог апостола Томе.

Несташица воде у асирским градовима у Северном Ираку

Постројења за пречишћавање воде у Мосулу снадбевају град и околне области. Након што је Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) преузела контролу над Мосулом 10. јуна, озбиљно је ограничила доток воде из постројења у ал-Рашидији и ал-Сламији, а која снадбевају северну и јужну равницу Ниниве водом за пиће. Према извештају Организације за људска права Хамураби, ИДИЛ дозвољава само 90 минута испумпавања дневно. Асирски градови Багдеде, Каремлис, Бартела, Тел Кепе, Батнаја и Башик – дом за скоро 200.000 Асираца – суочавају се са озбиљним несташицама воде.

Митрополит Иларион: Напад унијата на Русију и Руску Цркву не доприноси дијалогу између наших Цркава

У време трагичних догађања у Украјини Украјинска Грко-католичка Црква се више пута залагала за оштру критику Русије и Московске Патријаршије. Своју процену ових корака у интервјуу за "Интерфакс-Религију" представио је председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион.

Заседање Централног одбора Светског савета цркава

Заседање Централног одбора Светског савета цркава, Женева, 2-8 јул 2014. године

У Екуменском центру у Женеви, 2. јула 2014. године, почело је 62. заседање Централног одбора Светског савета цркава (ССЦ) од оснивања ове организације, односно прво заседање од 10. Генералне скупштине одржане у Бусану, Јужна Кореја, на којој су изабрани чланови новог Централног одбора са мандатом од осам година. На овом заседању је присутно 130 чланова Централног одбора и преко 200 посматрача, саветника и представника партнерских организација који активно учествују у раду овог одбора.