Хришћански свет

Папа отпуштен из болнице

-Папа Фрања je отпуштен из Универзитетске поликлинике Агостино Гемели јуче ујутро и враћен у Кућу Свете Марте око поднева, - известио је директор Канцеларије за штампу Свете столице Матео Бруни. Одговарајући на питања новинара, рекао је да је Папа отпуштен из болнице нешто после 10.30 часова, а пре повратка у Ватикан свратио је у базилику Свете Марије Велике да се помоли испред иконе Пресвете Богородице Salus Populi Romani и захвали на успешној операцији, упутивши Богородици молитву за све болеснике, посебно за оне које је упознао током боравка у болници.

Након постоперативног опоравка Папа остаје још неколико дана у болници

Папа Фрањо ће остати у Поликлиници Гемели још неколико дана како би завршио медицинску терапију. Како би се медицинском терапијом и рехабилитацијом постигао што бољи резултат, папа ће остати у болници још неколико дана, изјавио је 13. јула 2021. године управник Канцеларије за медије Свете Столице Матео Бруни. Папа је посетио неколико малишана, пацијената с оближњег онколошког одељења, и са њиховим породицама одржао молитву Пресветој Богородици. Уследио је разговор са лекарима и медицинским особљем, а послеподне у приватној капели је богослужио у присуству особља које свакодневно води бригу о њему.

Преминуо знаменити Надбискуп Киншасе

Кардинал из Демократске Републике Конго, Лоран Монсенгво Пасинyа, умировљени Надбискуп Кинсхасе, преминуо је 12. јула 2021. године у Паризу, у 82. години живота. Кардинал је био библијски теолог, први Африканац са докторатом из Светог писма, а папа Фрањо га је предложио за члана Већа кардинала установљеног у сврху реформе Курије и помоћи Папи у управљању Црквом. Ту је дужност напустио 2018. године, када се као Надбискуп Кинсхасе борио за успостављање мира у својој земљи погођеној озбиљном политичком кризом.

Папа: Сиромашне треба загрлити, а не бројати

У поруци поводм Светског дана сиромашних, говорећи на тему „Сиромахâ свагда имате са собом“ узету из Марковог Јеванђеља, папа Фрања је упутио снажан апел хршћанима и владама целога света да хитно и на нов начин интервенишу јер се број сиромашних, посебно услед пандемије, прекомерно повећао. - Морамо променити начин живота, јер себичност узрокује сиромаштво. Исус у Витанији подсећа да је он први сиромах, најсиромашнији међу сиромашнима, јер их све представља, као и да у њихово име прихвата поступак жене која му главу помазује врло драгоценом уљима, подсећа Папа у поруци поводом петог Светског дана сиромашних.

Папа: Обновити уништену природу значи опоравити нас саме

Поводом иницијативе Уједињених нација „Деценија обнове екосистема“, папа Фрања је Организацији уједињених народа послао поруку, коју је у видео преносу прочитао државни секретар кардинал Пјетро Паролин, а у којој је истакнуто да је деградација јасан резултат привредне дисфункције. Уз креативност и храброст, постанимо „Генерација обнове“.

Црква Енглеске: Објављен распоред јулског Синода

Објављен је распоред за, како се очекује, заседање Генералног синода Цркве Енглеске прво за годину и по дана у личном присуству његових чланова. Синод ће заседати у Црквеној кући у Вестминстеру од 9. до 13. јула 2021. године, што ће уједно бити и завршно заседање тренутног Синода, пред избор чланова током лета и јесени. Поред законодавства и финансијског пословања, теме дискусије биће програм развоја визије и стратегије Цркве Енглеске током треће деценије 21. века.