Хришћански свет

Његова Светост Вартоломеј посетиће Светски савет Цркава

Светски савет Цркава се припрема да најсвечаније дочека Његову Светост Вартоломеја I, Архиепископа Цариграда, Новога Рима и васељенског Патријарха, у понедељак, 24. априла 2017. године. Његова Све-Светост ће одржати предавање у свечаној сали овог Екуменског центра која носи име по првом генералном секретару овог међуцрквеног тела Висерт Хуфту. Очекује се да ће предавање обрадити питања која се односе на Свеправославни сабор одржан на Криту прошле године, екуменски покрет у начелу, заштиту животне средине и заштиту деце. После предавања уследиће пријем.

Израелски председник посетио црквене званичнике у Светој земљи

Израелски председник Рувен Ривлин изразио је представницима хришћанских Цркава своје најлепше жеље поводом Васкрса. Током посете Јерусалимској Латинској Патријаршији 19. априла 2017. године он  је поздравио поглаваре Цркава и уверио их да се Израел као држава заузима за слободу вероисповести и заштиту свих светих места.

Васкршњи сусрети у Херцеговини

Васкршњи сусрети у Херцеговини
Васкршњи сусрети у Херцеговини
Васкршњи сусрети у Херцеговини
Васкршњи сусрети у Херцеговини

На Свијетли понедељак, 17. априла 2017. године, град Требиње и Епархија захумско-херцеговачка и приморска почаствовани су посјетом око 70 редовника и редовница Бискупије дубровачке, предвођених бискупом монсињором Матом Узинићем. Госте из Дубровника дочекали су монаси, монахиње, свештеници и вјероучитељи из Требиња и Дубровника, на челу са Његовим Преосвештенством Епископом г. Григоријем.

Васршња традиција у цркви Свете Текле код Сутомора

Парох спичанско-мишићки протојереј Петар Церовић и управитељ сутоморске жупе мр дон Дејан Турза наставили су традицију служења Васкршње Литургије и Ускршње мисе у двоолтарној цркви Свете Текле у Папанима код Сутомора.

Патријарх Вартоломеј састаће се у с Папом у Каиру

Његова Све-Светост васељенски Патријарх Вартоломеј путује 28. априла 2017. године у Каиро, где ће се састати с папом Фрањом и Великим имамом Ал-Азар Универзитета Ахмедом Мохамедом ал-Тајибом. Свјатјејши је прихватио позив Великог имама, па ће заједно с Папом и њиме на једној конференцији говорити на тему  мира. Италијански лист "Il Sole 24Ore" јавио је у недељу да је Свјатејши ову своју одлуку о одласку у Каиро објавио пред верницима на пасхалној Литургији. Иначе, Папа ће боравити у Египту 28. и 29. априла 217. године.

Статистика о Коптима

Коптска Православна Црква има око 14 милиона верника, од којих 12 милиона живи у Египту. Њен предстојатељ је 64-годишњи Папа и Патријарх Тавадрос II почев од 2012. године. Седиште ове Патријаршије је у Каиру. У Аустрији, где је Коптска Православна Црква призната од стране државе од априла 2003. године, тренутно има нешто више од 10 хиљада коптских православних хришћана - већина њих у Бечу - које пастирски опслужује 15 свештеника у 11 цркава. Имају и један манастир у Доњој Аустрији, у месту Obersiebenbrunn. Од 2000. године на челу Коптске Цркве у Аустрији је епископ Гаврил Абуна Лукас, који је представник Копта у Извршном одбору Екуменског савета Цркава у Аустрији.