Хришћански свет

Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну

Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну
Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну
Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну
Прослава 150-годишњице Петропавловског храма у Берну

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је 13. новембра 2014. године учествовао у свечаностима Старокатоличке Цркве поводом јубилеја чувеног храма Светих апостола Петра и Павла у главном граду Швајцарске.

На прослави јубилеја узели су учешће високи представници цркава и државних власти, на челу са представницима Скупштине кантона Берна г. Кристофом Нојхаусом и г. Рудијем Лустенбергером.

Пола века фондације Pro Oriente

Пола века фондације Pro Oriente
Пола века фондације Pro Oriente
Пола века фондације Pro Oriente
Пола века фондације Pro Oriente

Педесетогодишњица постојања фондације Pro Oriente и Други еклисиолошки колоквијум у Бечу

У склопу педесетогодишњице постојања фондације Pro Oriente, у Бечу је одржан од 5. до 7. новембра Други еклисиолошки колоквијум у културном центру који је посвећен имену почившег Pro Oriente и носиоца ордена Светог Саве Првог степена. Тема колоквијума била је Црква, њено биће и њене границе, са православног, римокатоличког и протестантског становишта.

Расте број кинеских хришћана, док православни хришћани заостају

Кина, званично атеистичка земља која брзометно прелази у хришћанство, има изгледе да постане највећа хришћанска земља на свету са око 250 милиона хришћана до 2030. године, осим једне групе – православних хришћана.

Јанг Фенганг са Пердју универзитета рекао је да је од 1980-тих кинеска хришћанска заједница расла просечно за 10 процената годишње. Пју Рисерч је фиксирао њихов број на 67 милиона или отприлике око пет процената укупног становништва копнене Кине 2011. године.

Велика Британија: Бискупице су од овога часа могуће

Англиканска црква Енглеске је учинила чин бискупицa коначно примењивим у пракси. Генерални синод је у понедељак у Вестимнстеру, у Лонодону, превазишао и последњу формалну законску препреку за испуњење тога циља. Отуда је номинација, односно псевдо-„хиротонија“ жена у највиши чин, по слову закона, одмах могућа. Кентерберијски Архиепископ Јустин Велби (Justin Welby) вели да од овог момента „Англиканска црква ходи новим путем“. Посматрачи веле да ће се из тактичких разлога најпре приступити номинацији викарних бискупица, јер је то мање сложен поступак, но што је случај са редовним бискупима/бискупицама. У ово време су у Енгелској неколико бискупских столица седивакантне – на пример, у Нотингему, Глостеру, Оксфорду и Њукаслу.

У току су припреме за 200-годишњицу „Свете ноћи“

Надбискуп Салцбурга Лакнер: „Настојаћемо да ова песма буде песма мира у свету“

Припреме за обележавање 200-годишњице у свету чувене и најпознатије божићне песме „Света ноћ“ биле су на дневном реду заседања Друштва за неговање ове песме на недавном заседању у Салцбургу. Године 2018. биће два столећа откако је ова песма први пут зазвучала у аустријском селу Оберндорф. Салцбуршки надбискуп Франц Лакнер је поносан на ово музичко наслеђе: „Песма потиче из Салцбурга и пошла је у сав свет,“ рекао је као почасни гост на заседању Друштав Свете ноћи. „Хоћемо да њено дејство буде у служби мира у читавом свету, колико год је то могуће!“

Екуменска фондација Pro Oriente прославила свој 50.годишњи јубилеј

Свечаним богослужењем и свечаном духовном академијом прославила је екуменска фондација Pro Oriente у суботу 8.новембра у Бечу свој педесетогодишњи јубилеј. Овај свечани екуменски синаксис и самит су чинили Његова Свесветост васељенски Патријарх Вартоломеј I, коптски Папа Тавардрос II и представник римске Курије, кардинал Курт Кох, предстијатељ ватиканског Савета за јединство хришћана (Pontificium Consilium ad Unitatem Christianorum Fovendam).