Хрватска: Кардинал Бозанић забринут због одлива интелектуалаца

Хрватски примас Кардинал Јосип Божанић одржао је говор поводом 10-годишњице рада Хрватског католичког свеучилишта и изразио забринутост због великог одлива мозгова из Хрватске. „Свесни смо тога да суделујемо у одговорности за будуће нараштаје, при чему смо суочени са тужним подацима о исељавању младих и хрватских породица из домовине.“ рекао је он. Приватно Хрватско католичко свеучилиште основао је 3. јуна 2016. кардинал Јосип Божанић под мотом „Lux vera“ (истинита светлост). У овом тренутку на Универзитету студира 650 младића и девојака, на дисциплинама историја, социологија, психологија, комуникације и болничка нега.

На свечаној јубиларној академији учествовали су многи католички хрватски бискупи, затим, апостолски нунције у Хрватској Надбискуп Александро Дерико, ректор државног Загребачког свеучилишта Дамир Борас, председник Хрватске академије наука и уметности Кусић и председник хрватског Сабрања Жељко Рајнер. Свечано предавање одржао је префект ватиканске Конгрегације за богослужење и свете тајне кардинал Роберт Сарах. Он је истакао дијаметралну разлику између католичког учења о породици и идеологије о половима, и подсетио на папу Јована Павла II и његов исказ: „Будућност човечанства зависи од породице“.

Ректор Хрватског католичког свеучилишта је изложио пројекат новог универзитетског кампуса који ускоро треба да се подиже. С обзиром на програм наставе, он сматра да ће дипломе у научним областима биомедицине и здравства добити и европско признање.

Године 2015. Хрватско католичко свеучилиште учланило се у Међународни савез католичких универзитета.

Извор: Катпрес