Хуманитарно вече на Златној Обали

Хуманитарно вече на Златној Обали
Хуманитарно вече на Златној Обали
Хуманитарно вече на Златној Обали
Хуманитарно вече на Златној Обали

У сали Црквене Општине Успења Пресвете Богородице на Златној Обали, у аустралијској држави Квинсленд, 31. јануара 2014. године одржано је хуманитарно вече Фондације Владе и Ане Дивац

Ова Фондација, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеја, протекле три године прикупља новчана средства у Аустралији и на Новом Зеланду за породице које су остале без огњишта на просторима бивше Југославије, како би им се обезбедио пригодан смештај.

Сабрани народ је пажљиво саслушао дирљиво излагање Влада и Ане Дивац који су говорили о свом раду и циљу да се обезбеди смештај за све - до последње - породице која се налази у колективним центрима. Захваљујући овој Фондацији обезбеђено је више од тристаседамдесет домова за исто толико породица, а остало су још сточетрдесеттри породице које чекају решење. Све ове породице налазиле су се, или се налазе, у колективним смештајима који не пружају ни елементарне услове за живот. Све ово се видело и у документарном филму који је породица Дивац припремила и приказала присутним парохијанима ове Црквене општине.

Посебну пажњу је привукла презентација најновијег пројекта „Један у милион Срба“. Овом иницијативом Владе и Ана желе да саберу (барем) један милион добронамерних Срба у свету који би донирали по један евро месечно, односно дванаест евра годишње, за потребите у Отаџбини. Први пројекат ове инцијативе је био успешно обнављање једне основне школе.

Специјални гост ове хуманитарне вечери био је епископ Иринеј који је благословио скуп и одржао пригодан говор у коме се осврнуо и на стање у којем се угрожене породице налазе, као и на услове у којима они живе, и то као сведок стања у више колективних центара у којима су ове породице смештене. Такође је пренео и своја искуства из посете једном од новосаграђених домова у којем је затекао породицу која се након дуго времена уселила у пристојан стан; породицу у којој се дете неописиво радовало што има своју собу, што већина света разуме као једну од основних могућности коју свака породица треба да има. Владика је исказао захвалност српском народу на Златној Обали, похваливши њихову пожртвованост, хуманост и спремност да помогну, као и њихову организованост у Црквеној општини.

Лепоту догађај употпунила су деца из фолклорне групе Црквене општине која су дочекала свога Епископа заједно са Владом и Аном Дивац и својим дивним наступом увеличали ово вече. Деца су такође имала ретку прилику да заиграју кошарку са гостом који је једно од највећих имена у историји овог спорта. Захваљујући управо хуманости парохијана ове Црквене општине, који су смирено у реду чекали да дају своју донацију и да се фотографишу са прослављеним кошаркашем Владом Дивцем, може се слободно рећи да је хуманитарно вече било више него успешно.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска