Игуман манастира Крупе одликован чином архимандрита

Игуман манастира Крупе одликован чином архимандрита
Игуман манастира Крупе одликован чином архимандрита
Игуман манастира Крупе одликован чином архимандрита
Игуман манастира Крупе одликован чином архимандрита

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је, на празник Сретења Господњег, свету архијерејску Литургију у манастиру Крупи.

Празник је увеличао чин одликовања игумана крупског Гаврила (Стевановића) достојанством архимандрита. Владика Фотије је поручио да овим свечани чином започиње прослава 700-годишњице манастира Крупе, а новом архимандриту пожелео да му високи чин буде додатни подстрек да настави са подвизима и да се и даље труди око обнове древне крупске светиње.

-Сретење Господње велики је празник установљен када су, по тадашњем обичају, четрдесети дан након рођења Богородица и праведни Јосиф донели богодете Исуса у јерусалимски храм да би га представили Господу. По промислу Божјем ту се тада нађе старац Симеон који је био удостојен даром прозорљивости и који је могао да препозна Спаситеља света међу мноштвом присутне деце. Видевши га, Свети Симеон Богопримац изговорио је чувене речи: „Сада отпушташ у миру слугу свога“. Рекавши то, он је обзнанио присутнима у храму да се испунило старозаветно пророчанство и да је ту са њима Син Божји. Људима изван храма о Исусу је сведочила пророчица Ана која се недалеко подвизавала живећи у сталном посту и молитви. Овај сусрет Христоса и Симеона, а у ширем смислу сусрет Бога и људи управо је оно што данас празнујемо, поручио је Владика и додао:

-Најдубља тајна овога празника јесте да сусрећући једни друге, ми сусрећемо Бога. У лику другога треба да препознајемо Господа, јер је сваки човек икона Божија. Они који су крштени приступили су Богу, а оне који нису ми треба да призовемо крштењу. Свети Јован Златоусти каже да када би људи били истински хришћани нико на свету не би остао незнабожац, а то значи да и ми носимо свој део кривице што није тако, јер нисмо своја срца очистили довољно да би други у нама видели Христа. Ово се посебно односи на свештенослужитеље, јер ми имамо највећи дар, али је на нама и највећа одговорност. Празник Сретења Господњег поручује нам свима да у другим људима треба да препознајемо Бога и да се према свима односимо са љубављу, поручио је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска