Игуман савински Макарије: Жртвом за другога наслеђује се живот вјечни

Четврта недеља по Духовима литургијски и молитвено је прослављена у манастиру Савини. У недељу, 5. јула 2020. године, јеромонах Макарије, игуман савинске свете обитељи, началствовао је светом Литургијом у манастиру Савини у Херцег Новом.

Игуман Макарије је вернике сабране на светом богослужењу поучио речима литургијске проповеди о жртвеној љубави монахиње Јелене (Каравајеве), некада познате уметнице која је крајем прошлог века у Француској својим животом платила цену живота осуђенице на смрт која је имала дете.

-Човјек жтрвујући се за другога и живећи по Јеванђељу може задобити вјечни живот, јер хришћанство није философија. Кроз мала дјела чине се и она велика, док свако од нас, на оном мјесту на коме се затекне показује да ли је у маломе вјеран свом Господу“. У сваком времену има живих примјера да је њвето Јеванђеље живо и да је наш Бог, живи Бог Који је увијек ту. Господ никада не одлази од нас, само је питање да ли ми хоћемо да га примимо у своје срца, а примамо га чињењем јеванђелских дјела и то је једини пут, док је све ван тога пакао и промашај, празнина у којој нема суштинског односа и сусрета Бога и човјека, рекао је игуман Макарије.

Савински игуман је казао да само човек који се срео са Богом може чинити јеванђелска дела:

-Само Богом човјек може бити истински милосрдан, а не сујетан и горд, док само мисли о себи да је милосрдан. Танка је линија која раздваја истинског човјека, истински живот, истинско Царство Божије од царства лажи, прелести и мрака. Сваки човјек који дође на овај свијет мора да полаже тај истит. Мора да изабере или истинску свјетлост или одлазак у таму. Истинска свјетлост је Господ Исус Христос, са Којим сусрет доноси истинску свјетост, истинску радост и благовијест живог Светог јеванђеља. Ми смо позвани да, у сваком времену и догађају, свједочимо Господа и зато немамо оправдања ако не живимо по Његовом заповијестима. Није Бог Тај Који прави разлике међу људима. Ми смо ти који бирамо, да ли ћемо живјети свјетлошћу Јеванђеља и видјевши, кроз покајање, своје немоћи, истински завапити Господу, добивши тако силу благодати Духа Светога да можемо да испуњавамо Свето Јенанђеље и да по њему живимо. Само животом по Јеванђељу можемо осјетити истинску радост и поред свих тешкоћа, које нас сналазе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска