Игуман Сретењског манастира Тихон изабран за епископа

Игуман Сретењског манастира архимандрит Тихон (Шевкунов) изабран за Јегорјевског епископа – викарног епископа Московске епархије.

Ова одлука је донета 22. октобра 2015. године на редовној седници Светог Синода Руске Православне Цркве под председавањем Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила.

Рођен је 2. јула 1958. године у Москви. Факултет за сценарио на Свесавезном државном институту за кинематографију у струци „књижевни рад“ завршио је 1982. године. По завршетку студија постао је искушеник у Псково-Печерском манастиру. У августу 1986. године Митрополит волоколамски и јурјевски Питирим поставио га је на дужност у Издавачко одељење Московског Патријархата због рада на припреми прославе хиљадугодишњице Крштења Русије. Монашки постриг примио је 1991. године у московском Донском манастиру, где је исте године рукоположен у чин јерођакона, а у августу 1991. године – у чин јеромонаха.

Године 1993. године постављен је за старешину московског подворја Псково-Печерског манастира које се налазило на месту некадашњег Сретењског манастира. У чин игумана унапређен је 1995. године. У јулу 1996. године именован је за намесника Сретењског манастира. У чин архимандрита унапређен је 1997. године. Од марта 2001. године је председник манастирског добра – пољопривредне производне кооперативне организације „Васкрсење“ у Михајловском рејону у Рјазанској области. Одлуком Светог Синода од 5. марта 2010. године именован је за одговорног секретара Патријарашког савета за културу. Одлуком Председника РФ Д.А.Медведева од 16. марта 2010. године укључен је у састав Савета за културу и уметност при председнику Руске Федерације. Члан Највишег црквеног савета Руске Православне Цркве постао је 22. марта 2011. године.

Његова Светост патријарх Кирил 29. фебруара 2012. године обавио је чин постављења архимандрита Тихона на дужност игумана Сретењског манастира и уручио му је игуманско жезло. Ректор је Сретењске духовне семинарије (раније, од 1999. године – Сретењска виша православна манастирска школа). Руководилац је издавачког одељења Сретењског мнастира и интернет портала Православие.ru. Члан је Друштвеног савета при Министарству културе РФ (од јула 2012. г.). Академик је Руске академије природних наука. Аутор књиге "Несвети а свети" и других дела.

Извор: pravoslavie.ru