Икона Богородице Млекопитатељнице још увек у Београду

Богородица МлекопитатељницаЧудотворна Икона Пресвете Богородице Млекопитатељнице из испоснице Светог Саве Српског у Кареји, која је иконописана и намењена као дар светогорских монаха руском народу и њиховом председнику Владимиру Путину, још увек се налази у Србију и изложена је верницима за целивање у старој цркви Светог Саве на Врачару. За време боравка Иконе у цркви Светог Саве свакодневно се служи Акатист Пресветој Богородици у 17 часова.

Икона Богородице Млекопитатељнице позната је од давнина на хришћанском Истоку. Сходно Светом Предању Цркве, настале су иконе Богородице Млекопитатељнице, познате још од старине у Светој Земљи, Сирији, Египту и уопште у православној Византији, затим и код Православних Словена, најпре код нас Срба, а онда и код Руса. Чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице Свети Сава је поставио на иконостас келије Испоснице-Типикарнице у Кареји, коју је посветио Светом Сави Освећеном.

Црква Светог Саве на Врачару Јединствена у православном свету Икона Богородице Млекопитатељнице представља Младенца Христа како, држан на рукама Богородице, сиса дојку на грудима Свете Богомајке. Друга знаменитост, везана за ову чудотворну Икону, јесте њено место на иконостасу, крај Царских Двери. Мимо обичаја наше Цркве, из велике љубави према Мајци Божјој, Свети Сава је на иконостасу поставио Млекопитатељницу као престолну икону на десну страну, где се према канону Православне Цркве поставља икона Спаситеља Христа, коју је зато поставио на леву страну од Царских Двери.

Овој Светој Икони Богородице Млекопитатељнице многи благочестиви православни хришћани обраћају се с вером и молитвом, и преко ње од Богомајке и Господа добијају благодатну помоћ за спасење. Нарочито то чине побожни поклоници када дођу у Типикарницу-Испосницу Светог Саве у Кареји.

Нека је Пресвета Богомајка Млекопитатељница на помоћи свима, нарочито српској деци и мајкама.