Икона "Достојно Јест" у Солуну

Уз почасти које се указују Председнику државе, у Солун је бојним бродом „Арматолос“, из храма Протата који се налази у Кареји на Светој Гори,  стигла Богородичина икона „Достојно јест“.

Блажењејжи Архиепископ Јероним, Митрополит солунски Антимос, министар за Македонију и Тракију Теодорос Караоглу, заменик министра за заштиту животне средине Ставрос Калафатис, помоћник министра спорта Јанис Јоанидис, представници војних власти, посланици, заменик председника области Апостолос Цицикостас, градоначелник Јанис Бутарис и мноштво народа дочекали су икону током посебне свечаности одржане на обали поред Беле куле док су војни одреди указивали почаст. Икону су пратили представници Свештене општине са протоепистатом, оцем Максимом, на челу.

„У периоду великог искушења, ми Грци се обраћамо Пресветој Богородици. Држава и Црква се труде да помогну онима које искушава ова економска криза“, нагласио је у свом говору министар за Македонију и Тракију и изразио уверење „да ћемо уз помоћ Бога, уз помоћ Богородице, успети да изађемо из кризе“.

Захвалност Свештеној општини Свете Горе, која је омогућила ову радост да се Богородичина икона нађе у напаћеном грчком граду, изразио је г. Цицикостас.

На нераскидиве везе Солуна са Светом Гором осврнуо се г. Бутарис, који је овај догађај повезао са кризним периодом кроз који  држава пролази, па икону стога сматра утехом за грађане погођене кризом.

Протоепистат Максим је рекао да пренос иконе у Солун нуди духовно олакшање, слављење врлине и благослов грчком народу. Додао је да ће се ослобођење Свете Горе прославити 2. новембра.

Икона „Достојно јесте“ се ретко износи са Свете Горе, и то само у посебним случајевима. Ово је пети пут (претходни су били 1963, 1985, 1987. и 1999), а други пут је донета у Солуну, након 1985. године.

Одлуку о изласку је донела Свештена општина Свете Горе, на молбу Митрополита солунског Антима, како би увеличала манифестације које је организовала Митрополија у оквиру прославе стогодишњице од ослобођења Солуна (1912-2012).

На обали поред Беле куле икона је постављена на војну приколицу и потом је уследила литија до храма Светог Димитрија, где ће бити изложена на поклоњење до краја октобра.

Јоргос Фердис, Извор: romfea.gr

Извор: hilandar.org