Икона Светог Луке Симферопољског на Међународној космичкој станици

Дана 11. марта  2017. године у цркви Светог Романа Мелода, над гробницом Романових бојара, викар Његове Светости Патријарха Кирила и заменик игумана московског Новоспаског манастира Епископ воскресенски Сава осветио је икону Светог архијереја и исповедника Луке Војно-Јасенецког, лекара у Симферопољу, која ће бити послата Међународној космичкој станици. У међувремену је Институт за биомедицинска питања послао икону руској Федералној космичкој агенцији и она треба да буде послата Међународној космичкој станици у којој ће боравити од априла до јула 2017. године, преноси сајт манастира.

Живописање иконе се отежано чињеницом што за употребу у космичкој станици иконописци не могу да користе вештачке боје. Тако је икона премазана само са уљем уместо лаком. Слање иконе Светог Луке Међународној космичкој станици омогућено је захваљујући извршном директору космичких програма државне корпорације Роскосмос (Федералне космичке агенције), космонауту Сергеју Константиновичу Крикалеву, који је кружио око Земље више од хиљаду пута на космичком броду Унион ТМА-6, а 2005. године са копијом чудотворне Валаамске иконе.

Приспеће иконе и боравак на свемирској станици временски се подудара са 140-годишњицом рођења Светог Луке 9. маја. Свети Лука је био омиљени епископ и лекар који је излечио безброј људи, од којих су многи данас живи. Године 1946. добио је Стаљинову награду првог реда, али је касније подвргнут злостављању, па је прогнан на једанаест година. Рехабилитован је у априлу 2000. године, а исте године га је Руска Православна Црква прибројала сабору светих руских новомученика и исповедника. Данас је Свети Лука  веома поштован у целом православном свету.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)