Илидански сабор у Пожарници

Илидански сабор у Пожарници
Илидански сабор у Пожарници
Илидански сабор у Пожарници
Илидански сабор у Пожарници

Према програму обележавања у 15 часова је дочекан Преосвећени Епископ зворничко-тузланског г. Фотије који је после вечерњег богослужења преломио славски колач. Откривена је и спомен-плоча са именима јасеновачких мученика из шпарохије пожарничке.

Због мера уведених због вируса корона и саборовање у Пожарници реализовано је како доликује актуелној епидемиолошкој ситуацији. Ове године су кумови славе у Пожарници били г. Мирослав Тодоровић и г. Бошко Ђокић, а за наредну годину изабран је г. Данијел Перић. Градоначелник Бијељине г. Мићо Мићић био је кум славе Удружења Тузлака у Бијељини.

-Данас сам имао част и благослов да на овогодишњем црквеном сабору будем изабран за кума следећег Илинданског сабора. Кад год имам прилику, ја другима причам о мојој Пожарници. Причам и ону причу о дјечаку који је са три године био принуђен отићи у Бијељину да живи, ал' ипак један дио мене је остао овдје, у мом селу, у мојој малој Пожарници! Данас је Свети пророк Илија, молитва села, некада најпознатији црквени сабор о којем су ми причали бака и дека. Често сам маштао да и ја дам допринос овом збору, да будем дио те организације. Ево последњих пет година, учествујем у организацији Илинданског сабора, поносан и срећан, јер сам ту са својим земљацима, остварило се оно о чему сам одувијек маштао. И сваке године имам позитивну трему, жељу да сваке године буде што већа и љепша организација.   Потврда мог труда је и данашња награда од владике Фотије, архијерска похвалница за допринос и обнову цркве у Пожарници. Иако је ситуација специфична, ова година је била једна од најљепших у нашој организацији. Данас смо открили спомен плочу свим пострадалим жртвама усташког терора са подручја пожарничке парохије у концентрационом логору у Јасеновцу.  Овом приликом захваљујмо градоначелнику Мићи Мићићу који је финансирао спомен плочу и на свим помоћима у досадашњем периоду које урадио за Тузлаке, рекао је г. Данијел Перић.

-Наше обичаје, традицију, веру и свој завичај не смемо заборавити, порука је са Илинданског сабора у Пожарници.

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије доделио је висока одликовања Српске Православне Епархије зворничко-тузланске за обнову храма и духовног живота у Пожарници, за активности Завичајног удружења Тузлака у Бијељини, као и за све пројекте од националног интереса за Србе Тузланске регије и то: орден Светог краља Драгутина господи Светозару Остојићу, Душку Бојићу и Миодрагу Стојановићу и архијерејску грамату господи Мићу Мићићу, Данијелу Перићу и Славиши Вујановићу.

Извор: Епархија зворничко-тузланска