Илиндан у Епархији врањској

Поводом празника старозаветног пророка Илије, у свим храмовима Православне епархије врањске служене су Свете Литургије. Посебно свечано било је у храмовима који су посвећени овом светитељу: у Врањској Бањи, на Власина Риду - Власинско језеро, Левосоју и Кацапуну, општина Владичин Хан, где је Његово Преосвештенство Епископ врањски уочи празника служио празнично бденије, уз саслужење свештенства, монаштва и благочестивог народа Епархије врањске.

Сутрадан, Свету Архијерејску Литургију Његово Преосвештенство Епископ врањски служио је у манастиру Свети Прохор Пчињски, уз саслужење епархијских свештеника и јеромонаха. Светој Литургији, већ традиционално, на овај празник у манастиру Светог Прохора присуствује велики број верника.

Епископ Пахомије је, кроз своју беседу, окупљене вернике потсетио на то како је пророк Илија народ Израиљски обраћао од заблуда и грешног живота. Својим промислом, нагласио је Епископ, путем разних опомена и страдања, Бог непрекидно обраћа све нас у нашим заблуделим сазнањима, како појединачно тако и у оквиру целог народа. Епископ је подвукао и поруку коју нам Света Црква упућује данашњим празником - да сви добро промислимо о својим делима, односно да ли делима својим привлачимо на себе благослов Божији или казну, јер рука Божија благосиља, али и кори.

После Свете Литургије, Његово Преосвештенство обавио је резање славских колача и честитао славу и празник свим окупљеним верницима. По завршетку Богослужења, сестринство манастира Светог Прохора приредило је трпезу љубави за све присутне.

Извор: Епархија врањска