Илиндан у Вучитрну

Илиндан у Вучитрну
Илиндан у Вучитрну
Илиндан у Вучитрну
Илиндан у Вучитрну

У Вучитрну је, на празник Светог пророка Илије, свачано прослављена храмовна слава. Свету Литургију служио је Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства из више намесништава Епархије. Слављу је присуствовало више од две стотине верника, већином расељених Срба који више не живе у Вучитрну.

Владика Теодосије је подсетио да у Вучитрну сада не живи ниједан Србин, а да је храм Светог Илије у Вучитрну једина обновљена црква на Косову у којој нема свештеника. "Искрено се надам да ћемо и овде ускоро имати свештеника и да ће бити оних Срба који ће пожелети да се врате у овај град да живе, ако овде буде свештеник с породицом", рекао је Епископ у Вучитрну.

Секретар покрајинског Црвеног крста Драгиша Мурганић, који је био домаћин славе, рекао је за медије да је пре рата у Вучитрну живело 1.500 Срба који су сада у северном делу Косова и у централној Србији.  "Данас у самом граду нема ниједног Србина, а у погрому албанских екстремиста 2004. године запаљена је и разрушена црква, као и православно гробље, на којем је остало само двадесетак неоштећених надгробних споменика", рекао је Мурганић. Он је казао да је велики део имовине Срба био спаљен и узурпиран, а потом их се већина одселила из Вучитрну, продала оно што им је остало од имања и разрушених кућа после неуспелих покушаја повратка расељених.

Извор: Епархија рашко-призренска