Имамо право да знамо

Парастосом и песничким часом 16. фебруара 2017. године у цркви Свете Петке у Лапљем Селу обележено је шеснаест година од напада на аутобусе Ниш Експреса у Ливадицама надомак Подујева. Тог дана пре шеснаест година у нападу на шест аутобуса Ниш Експреса погинуло је дванаесторо, а рањено четрдесет троје Срба.

Међу страдалима је и Мирјана Драговић чија се породица сваке године, заједно са мештанима, окупља у цркви Свете Петке у Лапљем Селу како би одали почаст жртвама напада у Ливадицама. Мирјанина сестра, Јелена Драговић, преживела је напад на аутобусе. После шеснаест година од напада Јелена се нада да ће правда бити задовољена.

-Када ће и да ли ће то бити за мог живота не знам, али се надам да ће правда бити задовољена. Не само за дванаест жртава, већ за све страдале и киднаповане на Косову и Метохији. Имамо право, као сви људи света, да знамо зашто нам се ово десило и ко нам је ово урадио, казала је Драговићева.

Напад на аутобусе преживела је и Гордана Ђорић из Лаљег Села. -Физичка бол се заборвља, она пролази, али душевна бол коју ствара сећање на тај дан никада неће проћи. Надам се да ће виновници тог злочина напокон бити пронађени, казала је Ђорићева након парастоса, који је у цркви Свете Петке служио је локални свештеник Бојан Крстић. -Њихово страдање није и не сме да буде узалудно, већ подстрек да опстанемо на Косову и Метохији и сачувамо оно што нам је предато од наших предака, поручио је отац Бојан.

Парастосу су присуствовали и посланик у Скупштини Косова г. Срђан Поповић, директор Канцеларије за питања заједница г. Иван Томић и градоначелник Грачанице г. Владета Костић. -И данас са овог места поручујемо релевантним институцијама да будућност не можемо да градимо, ако не решавамо овакве случајеве из прошлости, поручио је Срђан Поповић. -Настављамо да апелујемо и тражимо од надлежних институција да реше ове злочине, иако су шансе за то сваким даном све мање. Уздамо се у Божију правду и надамо се да ће казна стићи злочинце, бар на неком другом месту, казао је Томић.

Виновници напада на аутобусе у Ливадицама до данас нису пронађени.

Из Канцеларије за Косово и Метохију наводе да је прикривање, заташкавање, али и амнестирање осумничених за злочине против Срба на Косову, сведочанство о злочиначким темељима такозване косовске државности. Чињеница да 16 година међународне организације и привремене институције самоуправе у Приштини нису у стању да пронађу и казне налогодавце и извршиоце терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ код Подујева обесмишљава сваку причу о владавини права и демократије на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију поводом годишњице од злочина у Ливадицама.

Због тога, сматрају представници Канцеларије, разумљиво је што данас Срби нису спремни да поклоне поверење администрацији у Приштини. А шта заиста мисле о српском народу албански званичници у Приштини најбоље показују припремајући се да недалеко од места овог терористичког напада граде стални административни прелаз, подижући на тај начин симболично још један зид поделе између српског и албанског народа, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију поводом годишњице од терористичког напада на аутобус Ниш експреса у близини Подујева.

Извор: Епархија рашко-призренска, КИМ Радио