Именован савет за Међународну православну књижевну награду “Богородица Тројеручица” Фондације “Иванка Милошевић”

Управни одбор Фондације "Иванка Милошевић" из Чикага именовао је Савет за међународну православну награду "Богородица Тројеручица" за ову годину, прву и једину књижевну награду православног света, коју Фондација додељује од 2001. године.

У Савет су именовани Матија Бећковић, Срдан Богосављевић, Јован Делић, Мирослав Егерић и Александар Јовановић. Чланови Савета предлажу кандидате Управном одбору Фондације, који бира лауреата.

"Добитник Награде се традиционално проглашава око Видовдана у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић у Чикагу, седишту Фондације. Награда ће бити уручена на посебној свечаности на јесен у Београду", изјавила је Драгица Милошевић, оснивач и председница Фондације.
Песник Ђорђе Николић, уметнички директор Фондације "Иванка Милошевић" и члан Управног одбора, рекао је "да се Награда додељује за целокупно дело православним песницима чија је поезија надахнута духом православља, непресушним извором просвећености. Чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице је својом трећом руком закрилила васколико православље и постала заштитница свих православних књижевних стваралаца".

Награда се састоји од иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Повеље, штампања књиге и новчаног дела.

Досадашњи лауреати награде "Богородица Тројеручица", која се додељује искључиво књижевним ствараоцима православне вероисповести, били су Матија Бећковић, Стеван Раичковић, умировљени Епископ Атанасије (Јевтић), Андреј Вознесенски, Митрополит Амфилохије (Радовић) и Бела Ахамдуљина.
Управни одбор Фондације "Иванка Милошевић" овом приликом да се захвалиo и да одаo дужну пошту свом недавно преминулом члану Савета за награду "Богородица Тројеручица" академику Николи Милошевићу.