Информационе технологије у Српској Православној Цркви

Информационе технологије у Српској Православној Цркви
Информационе технологије у Српској Православној Цркви
Информационе технологије у Српској Православној Цркви
Информационе технологије у Српској Православној Цркви

У понедељак, 4. марта 2019. године, у Парохијској сали при Саборном храму у Крагујевцу одржан је семинар под називом Употреба информационо-комуникационих технологија: пастирска и мисиолошка перспектива.

Као што ниједан посао или дело не бива без благослова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован у Саборном храму је служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва, и молитвено благословио почетак семинара.

Радни део семинара је отпочео уводном речју протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, професора на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и ректора Богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу са темом Информационо друштво - кључне одлике.

Презвитер др Оливер Суботић, уредник Православног мисионара и заменик мандатног епископа задуженог за Мисионарско одељење Српске Православне Цркве, говорио је на тему Пастирски изазови и мисионарске шансе електронског доба.

Ђакон Александар Савић, дипломирани теолог и дипл. инж. информационих технологија, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве, представио је присутнима Информационе технологије у употреби Српске Православне Цркве: практична решења и будући пројекти.

Трећи предавач је био г. Ненад Бадовинац, информатичар. Његова тема била је Пастирска и мисионарска искуства електронског пројекта Лепавина.

Циљ семинара је био да свештенство добије потребна теоријска и практична знања која се тичу употребе савремених технологија и њиховог утицаја на савремено друштво, као и да се упознају са предностима и манама технолошке сфере, конкретним случајевима са којима ће се сретати у свом пастирском раду (нпр. креирање парохијског билтена, постављање интернет презентације храма, решавања проблема електронске зависности парохијана, утицај савремених технологија на литургијско време и простор). Семинар треба да да одговор и о успешним пастирско-мисионарским приступима и шансама које су искоришћене и онима које још нису, као и о степену употребе информационих технологија у Српској Православној Цркви.

Предавања гостију-предавача инспирисала су конструктивни дијалог у којем су свештеници постављали питања, давали коментаре и сугестије који се тичу њихове пастирске праксе.

Извор: Епархија шумадијска