Институт за јудаистику на Бечком универзитету прославља 50-годишњицу

Свечана академија са директором Јеврејског музеја из Берлина у наредни четвртак.

Институ за јудаистику на Унивезитету у Бечу прославља 50-годишњицу свог постојања. Са оснивањем овогИнститута у години 1966.г. нераздвојиво је везано име пионира студија јудаистике проф. Курта Шуберта (1923-2007). Након поздравне речи декана Историјско-културног факултета Клаудије Тојне-Фогт, директор Јеврејског музеја у Берлину Петер Шефер одржаће свечано предавање насловљено ”Два Бога на небу: представа Бога у античком јудаизму”.

У оно време 22-годишњи Шуберт је пре краја Другог светског рата, у априлу 1945. отпочео са иницијативом да обнови разорени Бечки универзитет. Као млади ”научни асистент” одржао је 2. маја 1945.г. – још пре официјелног краја рата – прво универзитетско предавање. Оно је било насловљено:  ”Јеврејски језик за почетнике”, што је имало високу символиличну поруку. На универзитету је Шуберт деловао најпре као доцент за јудаистику у оквиру Института за оријенталистику. Године 1959. добио је најпре ванредну професуру, а 1966. тај фах је проширен на аутономни фах. Из бечког Института и Шубертове школе која је постала носећи стуб у хришћанско-јеврејском дијалогу, изникли су изванредни репрезентанти јудаистике.

Јудаистика ”није класична древна научна дисциплина која испитује ишчезли/изумрли народ, већ културно-историјски фах, који јудаистику од антике до савременог доба испитује, као и подучава његовој култури, историји, религији и језику”. Ово вели професор јудаистике Клаус Давидович у једном часописууниверзитета у Бечу и прижељкује јавну подршку овом фаху у јавности. Њему смета то што се јудаистика свакад изнова сматра ”ваневропском културом” или ”страним наслеђем”. ”Јудаистика је била и јесте део европске историје, а посебно историје Беча”, истиче Давидович.

Извор (KAP) – припремио протођакон ЗА