Интегрална аудио-верзија изјаве Митрополита Амфилохија

Митрополит Амфилохије Интегралну аудио-верзију изјаве Митрополита црногорско- приморског Г. Амфилохија дату после седнице Светог Архијерејског Синода СПЦ можете преузети ОВДЕ.

Транскрипт изјаве Митрополита Амфилохија

Питање (Живојин Ракочевић, КИМ Радио): У саопштењу Епархије рашко- призренске се предлаже монаштву и свештенству да не комуницира са странцима и онима који су признали Косово и Метохију. Можете ли нам несто рећи о томе јер је важно.

Одговор: (Митрополит Г. Амфилохије): Па док не видимо то саоптштење не би могли ни да кажемо. Међутим колико би могли рећи сигурни смо да нико не доводи под знак питања општење са представницима УНМИК-а и КФОР-а, дакле оних установа који су на Косову и Метохији по одлуци Уједињених нација. Друго је питање долазак неких других органа који немају сагласност Уједињених нација. Могуће да је о томе ријеч. Али што се тиче општења са људима који су овдје већ дуже времена, који штите ове наше светиње, који су увијек при руци да помогну и Епископу рашко-призренском и свима који овдје живе и манастирима, то уопште не долази под знак питања. Ево и ми смо управо дошли уз пратњу КФОР-а и сада настављамо тај пут, што значи наставља се комуникација која је била и која ће сигурно остати још одређено вријеме овдје на Косову и без које не би било могуће ни опстанак нашег народа, односно наших светиња и свих који овдје живе.