Међународни дан искорењивања сиромаштва

Међународни дан искорењивања сиромаштва обeлежава се широм света сваке године 17. октобра како би се подигла свест о људима који се боре и живе у сиромаштву. Неопходно је уклонити сиромаштво углавном у земљама у развоју.

Као што знамо да сиромаштво има многа лица, оно се мења од места до места. За неке је сиромаштво глад, недостатак склоништа, болест или недостатак новца итд. У основи, сиромаштво је стање у којем човеку недостају финансијска средства и не може да испуни основне потребе.

Људи и породице погођени сиромаштвом живе без куће, чисте воде, здраве хране и медицинске неге. Стога, Међународни дан сузбијања сиромаштва истиче проблеме с којима су суочени људи или породице погођени сиромаштвом и ради на искорењивању сиромаштва на глобалном нивоу у свим његовим облицима.

Тема Међународног сузбијања сиромаштва 2019 је „Деловати заједно како бисмо оснажили децу, њихове породице и заједнице да се оконча сиромаштво“.

Према Уједињеним нацијама „Дан представља прилику да се сагледа труд и борба људи који живе у сиромаштву, то је прилика да се њихова брига чује и тренутак да се препознаје да су сиромашни људи први који се боре против сиромаштва“.

Ове године се обележава 30-годишњица усвајања Конвенције о правима детета 20. новембра 1989. Овај значајни уговор о људским правима утврђује грађанска, политичка, економска, социјална и културна права сваког детета, без обзира на њихове расе, религије или способности.

Конвенција посебно признаје право сваког детета на животни стандард који је адекватан за дететов физички, ментални, духовни, морални и социјални развој. Сиромаштво шкоди дечјем развоју и, заузврат, води до нижих прихода и здравља у одраслој доби. Када се сиромаштво деце препозна као порицање дечјих људских права, тада су људи на одговорним и моћним позицијама законски обавезни да подстичу, заштите и остваре дечја права.

Изнад свега, неопходно је препознати и позабавити се специфичним дискриминацијама које доживљава женско дете.

Извор: basilica.ro (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)