Интернет посета музејима Србије

У атријуму Народног музеја у Београду представљен је нови начин уноса података о музејским експонатима, арехеолошком, етнолошком, фактографском, аудио и видео материјалу и налазима са терена. Циљ је ставарање Музејско информационог система Србије.

Захваљући новим технологијама, односно специјалном софтверу посетиоци музеја у Србији моћи ће да улазе у њих на два начина, буквално или преко интернета. То ће у моменту када се реконструишу изложбене зграде најважнијих музеја у Србији омогућити заинтерсованима да се упозанају с новим експонатима, а познате често виде боље и из више углова, него приликом стварне посете.

Подаци ће се уносити преко посебне апликације ЕТЕРНИТАС намењене обради података о културној баштини музеја Србије а креиране у оквиру пројекта Музејско информационог система Србије.

Током презентације, присутнима су се обратили др Татјана Цвјетићанин, директор Народног музеја у Београду, др Срђан Косовац, руководилац пројектног тима и директор фирме Софтвер информациони системи и Небојша Брадић, министар културе Републике Србије.

После њих о досадашњим резултатима и имплементациј савременијих музеолошких и информатичких стандарда говорили су Неда Јевремовић, шеф Центра за комуникацију Народног музеја и Горан Гавриловић, програмер у Народном музеју.

Велике могућности ЕТЕРНИТАС-а

Mузејска web апликација ЕТЕРНИТАС омогућава да са било ког компјутера и уз помоћ интернет претраживача приступи и ажурира јединствена база података музеја Србије. Овакав начин рада ће знатно убрзати и поједноставити досадашњи процес израде музејске документације и обраде културних добара, истовремено обезбеђујући шири приступ информацијама о музејским фондовима.

У следећој фази развоја Музејско информационог система Србије пројектни тим ће се усредсредити на израду платформе намењене јавној презентацији јединствене базе података музеја.

Тиме ће свим заинтересованима бити омогућено да завире у јединствени трезор музеја Србије чиме ће презентација и интерпретација наше културне баштине добити једну потпуно нову димензију, речено је у Народном музеју у Београду.

Изузетно занимљиво осмишљеној презентацији присуствовало је близу две стотине музејских стручњака.

Извор: РТС