Интертестаментални период

Интертестаментални период, Студије из библијске науке, са енглеског превео Предраг Ракић, Београд 2015, стр. 320.

Захваљујући финансијској помоћи Управе за односе са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије, управо је изашла књига са стручним радовима на теме из библијске историје, а тичу се оног периода од када је написана последња старозаветна књига, књига пророка Малахије, чиме је и канон (зборник) књига био углавном завршен (420. г. пре Хр.) до настанка првих новозаветних књига (52. г. по Христу), односно до разорења Јерусалима и Храма 70. г. по Христу, па и касније. Студује садржане у овој књизи писали су најбољи познаваоци ове проблематике у свету. Отуда се овај период у библијској науци с правом назива интертестаментални, међузаветни период.

Неки од ових радова су објављени у „Гласнику“, службеном листу Српске Цркве, или у „Хришћанској мисли“ и „Видослову“, часопису Захумско-херцеговачке епархије, и наишли су на изванредан пријем  код својих читалаца, можда и из разлога што ова тзв. интертестаментална, међузаветна питања нису довољно обрађивана у нас, поготово не у том опсегу и с том приљежношћу и темељитошћу као на Западу од стране  врхунских стручњака на пољу јудаистике и библијских наука уопште.

Књига је изашла с благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а у издању  Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке, у серији Уџбеници и приручници, књига бр. 2.