Интервју епископа Атанасија за агенцију Анадолију

-Васкрсење Христово је највећа побједа за човечанство, највећа извојевана битка, рекао је у интервјуу за агенцију Анадилија (АА) поводом Васкрса Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије.

-Стога, рекао је владика Атанасије, за сваки празник Васкрса, то значи и за ову годину, најважније је да се концентришемо на сам догађај Васкрсења Господа Исуса Христа. Јер, тај догађај, сам у себи већ има довољно поруке, довољно инспирације, довољно значења за човјека и за заједницу, и то не само у једном времену, него за сва времена, наводи владика Атанасије.

-То је побједа већа од сваке побједе Александра Македонског, Наполеона или неког другог војсковође. Да би смо то схватили потребно је направити неко поређење. У побједама које су добили Наполеон или Александар Македонски или неко други од великих војсковођа многи људи су изгубили своје животе. Христова побједа за разлику од њихових је хумана, конструктивна. Христос је учинио нешто позитивно, корисно за човјека и за човјечанство. Христос је пројавио побједу живота над смрћу, над свим људским слабостима, уставши из мртвих. Управо у Јеванђељу се и каже да је Христос устао из мртвих. Баш тим ријечима, истакао је владика Атанасије.

-Христос је обећао да ће свима онима који вјерују у Њега, који се огледају и у начину живота на Њега, који држе принципе живота које је Он пројавио и проповиједао дати живот вјечни, каже владика Атанасије. -Он је то обећао и ми му вјерујемо. Ми му вјерујемо зато што је Он убједљив. Увјерљив је, Он није демагог. Он то није само причао, Он је и показао силу живота. Он је Лазара, свога пријатеља који је четири дана лежао као мртав у гробу и већ почео да се декомпонује, подигао, дозвао из мртвих. И, послије тога, обједовао са живим Лазаром. И поклонио га његовим сестрама, Марти и Марији, које је јако обрадовао, каже владика Атанасије.

-Христос је, како наводи владика Атанасије, својим васкрсењем из мртвих дао печат свему ономе што је учинио за човјечанство: многе је излијечио од њихових слабости, од њихових болести. -Многе је људе увео у прави начин живота, извео на Прави пут, многе заблудјеле у току своје проповиједи. Међутим, он то чини касније кроз историју човјечанства, преко свог Јеванђеља и преко оних који њега сљеде досљедно, који такођер у себи пројављују моћ живота. Они који у Христа вјерују, такођер су моћни и кажем да је то најсвјетлији догађај, Христово васкрсење. Као најсвјетлији догађај, Васкрс је због тога најсвјетлији дан у години. И Васкрс је нада човјечанства, јер ако Христови принципи побједе у људским животима, онда човјечанство нема тих опасности које пријете њему и дан данас. Ми смо свједоци многих конфликата у свијету, многих ратова, многи људи губе животе, много је несклада, дисхармоније, неспоразума међу људима, много је зависти, много је мржње. А, све то се може избјећи једино том свијетлом науком коју је господ Христос проповједао. Зато, ми свим срцем прихватамо васкрсење господа Христа као догађај и прихватамо га као наду за нас лично, сваког од нас појединачно који у Христа вјерујемо и за наду човјечанству, каже владика Атанасије.

Интервју можете прочитати на интернет страници Епархије бихаћко-петровачке.