Интервју Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија

Верницима поручујем да морамо да се удубимо у празник и разумемо догађај који празнујемо, уместо да мислимо како да потрошимо новац који немамо на храну

Владика Атанасије Ракита, један од најугледнијих великодостојника Српске Православне Цркве, дугогодишњи викарни епископ патријарха Павла, сада Епископ бихаћко-петровачки, у Васкршњем интервјуу за Наше новине каже да председнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Александру Вучићу саветује да им у срцу увек буде љубав према људима, а да мир мора да им буде главни политички задатак. Свим верницима, с друге стране, поручује да у недељу оду на Литургију без обзира на то да ли су постили.

Шта бисте саветовали верницима на велики празник?

Морамо да се удубимо у празник и догађај који празнујемо, у разумевање, уместо што мислимо како да трошимо новац који немамо на храну. Најважније је да се окупимо, саберемо, исто као што је господ Исус Христос сабрао своје ученике.

Часописи и интернет пуни су савета шта треба урадити или јести за празник како би нам Бог испунио све жеље. Шта је то што верници треба да ураде на Васкрс?

Да буду на Литургији! То је јако важно. Најважније је да пре тога свако у свом срцу направи места да с радошћу прими Христову поруку.

Сваке године се води полемика око поста. Да ли су изједначени они који посте 40 дана и може ли се причестити после недељу-две поста... Шта је од тога исправно?

Има много обимних књига које су о томе писале. Једина истина је да свако треба да пости према својим моћима, али с љубављу према Богу, да на Васкршње јутро, пре причести не једе ништа, и да без оптерећења и негативних емоција, са добром вером у Христа и чисте душе прими причест.

Овај Васкрс дочекујете у БиХ као Епископ бихаћко-петровачки. У каквом су положају Срби у Вашој Епархији?

Пре неколико дана био сам у селу Говедарници, надомак Босанске Крупе. Ту смо имали једну богомољу - у доњем делу је била капела, на горњем спрату становао је свештеник. Покрај ње је бунар где су 1941. стрељани Срби. Та наша богомоља разрушена је крајем последњег рата. Срби су се иселили, а имање које се граничи с овим власници су продали и ту сада ниче џамија. Наше комшије хтеле су да купе и наше имање и мада су били љубазни у свом захтеву, ја сам ту понуду одбио. Џамија је скоро готова, могу људи да граде кад има новца. У селу је остало десетак Срба, старих људи. Наш дом изгледа као мртвац, разрушен, свештеник ту више не станује јер је све порушено. Мој циљ је да се та слика промени.

Да ли је и ту новац проблем?

Новца немамо, али чак и да га имамо, не знам како бисмо све постигли када нема људи.

Шта планирате да урадите?

Хоћу да окупим страдалнике који су се разбежали по свету, који немају ни своје удружење, попут људи из неких других градова. Да са Крупљанима запишемо шта се десило, да се истина не изгуби и не заборави. Зато их све зовем да се мени обрате, да заједно бар њихово страдање сачувамо од заборава.

Како с комшијама муслиманима, недалеко од Епархије је џамија?

Јесте, недалеко од цркве је и муслиманско гробље. Морам да кажем да су према нама јако љубазни. Иако има 150 Срба у граду, сами су дошли да сниме Васкршњу поруку верницима. Наша порука коју шаљемо и њима је порука радости и љубави.

С обзиром на ту пажњу, како оцењујете рад председника Николића и премијера Вучића. Има ли Црква ту замерки?

Председник и премијер Србије, али и наше власти у БиХ и Републици Српској, имају јако тежак и одговоран посао. Редовно гледам вести и увек помислим: "Боже мој, није лако бити вођа народа." Срео сам их недавно, на Лазареву суботу, обојица су била на слави Патријарха. Мало смо разговарали, а председник Николић је обећао да ће нас посетити кад буде долазио у званичну посету Бањалуци.

Шта бисте њима поручили или саветовали као Васкршњу поруку?

Пре свега, честитам им Васкрс! Саветујем им да им мир буде увек на првом месту и да се за њега увек боре. Нека сачувају мир у својим срцима јер то је једна од најважнијих Христових порука. Друга порука је да увек имају љубави за ближње.

Председник Србије 17. априла иде у Ватикан, где ће се састати с папом. Како гледате на тај сусрет?

Сигуран сам да је Председник добро промислио и да зна с којом поруком иде.

Да ли би вам сметало да папа дође у Србију?

То је питање на које одговор треба да дају мудрији и искуснији.

Извор: Наше новине, Тања Ковачевић