Интервју са Владиком Василијем - Поклоничко путовање светињама Црне Горе

Владика зворничко-тузлански боравио је на поклоничком путовању светињама Црне Горе као и традиционалном Светосимеоновском сабору који је почео Литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Свету Литургију служили су Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископи зворничко-тузлански Василије, шумадијски Јован, будимљанско-никшићки Јоаникије, липљански Теодосије, захумско-херцеговачки Григорије и умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије, са бројним свештенством и свештеномонаштвом.

Након Свете литургије Владике и сво свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске са бројним вјерним народом учествовали су у литији која је прошла кроз Подгорицу до Немањиног града гдје је и ове године одржана свечана Светосимеоновска академија.

О утисцима које је донио из Црне Горе са Владиком Василијем разговарао је вјероучитељ Марко Данојловић, Уредник Информативног одјељења Епархије зворничко-тузланске.

Марко Данојловић: Ваше Преосвештенство, сваки пут када сте одлазили у посјету светињама Црне Горе враћали сте са позитивним утисцима. Да ли је тако било и овога пута?

Владика Василије: Са великом радошћу отишао сам на ходочашће светињама Црне Горе али и са питањем какво ли је стање са Црквом у Црној Гори? Већ у Подгорици приликом обиласка монументалног храма Васкрсења Христовог био сам пријатно изненађен складношћу свих архитектонско-умјетничких остварења на овоме храму. Заиста је за дивљење колико топлине и љубави је унијето у сваки дјелић овога храма. Не знам, да ли сам више био пријатно изненађен тиме или што сам се још једном увјерио у јачину православног духа који влада у Подгорици. Митрополија црногорско-приморска, вјерни народ, масовност и ред и изнад свега учешће свих у евхаристијском сабрању је нешто прелијепо. Слободно могу рећи да вјера православна доживљава своју пуноћу нарочито учешћем младих и дјеце у активном животу Цркве.

Марко Данојловић: Након Литургије услиједила је свечана литија кроз град.

Владика Василије: Да, управо тако и ту се опет показала љепота. Требало је само погледати масовност народа у литији, дужину литије и одмах човјека испуни милина и помисао колико је православље јако у Црној Гори. Не могу а да не споменем љубазност свештенства, монаштва и духовну отменост којом оно одише. Нека Господ поживи све дјелатнике на њиви Господњој у ширењу Православља у светој немањићкој земљи Црној Гори. Светитељи које је дала Црна Гора цвијетови су у башти Господњој а вјерни народ одувијек је духовношћу одисао.

Марко Данојловић: Преосвећени Владико, посјетили сте и цетињски манастир и Богословију.

Владика Василије: Опет морам поновити да сам и ту пријатно изненађен начином како се васпитава православна омладина од стране професора. Очинска љубав и брига коју професори поклањају дјеци јесте прави примјер православног васпитања.

Марко Данојловић: Хвала Вам на издвојеном времену.

Владика Василије: Богу слава и хвала и нека је свом Православном народу благословен почетак Великога поста како бисмо што достојније дочекали да нам засија свјетлост Христовог Васкрсења.

Извор: Епархија зворничко-тузланска