Интервју Сергеја Лаврова

Сергеј ЛавровИстог дана када је актуелни заменик премијера Русије, Дмитриј Медведев, у Београду потврдио контуинуитет руске политике подршке Србији и противљењу независном Косову, руска државна телевизија емитовала је интервју са шефом дипломатије Сергејом Лавровим. Он тврди да су Европска унија и НАТО размотрили могућност употребе силе како би спречиле одлазак Срба после проглашења независности Косова:

КФОР"Имамо информације да мисија Европске уније, која покушава да се размести у српским енклавама и чему се Срби противе, покушава да привуче НАТО снаге на Косову и да се озбиљно разматра могућност употребе силе да се задржђе Срби који не желе да остану под влашћу Приштине у тој једногласно проглашеној држави. Поред тога, постоје информације да контингенти НАТО покушавају да употребе силе да затворе административну границу између северног Косова и остатка Србије. То ће само призвести још један замрзнути конфликт и умањиће могућност стабилизације Европе и Балкана", рекао је Лавров.

Како преносе агенције, портпарол је одговарајући на овај коментар шефа руске дипломатије рекао да ће се Савез "поставити на исти начин према свим становнцима Косова".

Без реакције ЕУ

Европска уније није реаговала на изјаву Сергеја Лаврова који је, потврђујући руску подршку очувању територијалног интегритета Србије, упозорио да на шире последице западне политике признавања независности Косова.

"Не заборавимо на Палестинце којима су, за разлику од косовских Албанаца, Уједињене нација обећале независност пре 60 година. Сада поједини палестински политичари почињу да говоре је узалудно наставити преговоре са Израелом, да и после једногласног проглашења косвске независности исто треба да буде урађено са палестинском државом. Немам никаве сумње да би пуно држава било спремно да призна тако једногласно проглашену палестинску државу посебно зато што је то и један од главних циљева Уједињених нација. Тако бисмо добили две државе без икаквих међусобних споразума или договора о безбедности у једном изузетно нестабилном светском жаришту", рекао је Сергеј Лавров.

На другој страни Атлантика, портпарол Стејт департмента у Вашингтону Том Кејси је рекао да Косово "више никад неће бити део Србије":

"Наставићемо да радимо са Русима и са Србима на овоме, али ја мислим да треба свима да буде јасно у овом тренутку да Косово више никад неће бити део Србије, и да би све стране на Косову сада требало да почну да спроводе план за надгледану независност који је предложио Марти Ахтисари", рекао је Кејси.

Извор: www.bbcserbian.com