Интервјуи

Интервју Патријарха српског Порфирија за „Светигору“

Интервју Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија за Светигору; разговор је водио главни и одговорни уредник протојереј
Никола Пејовић, 4. септембар 2021. љета Господњег

Уважени гледоци и слушаоци, помаже Бог! Имамо велику радост да је са нама ових дана Његова светост Патријарх српски г. Порфирије. Ваша светости, помаже Бог, добро дошли и благословите.

Бог вам помогао! Бог све нас да благослови молитвама свих светих са црногорских простора којих није мали број од оснивања ове епархије, дакле од времена Светог Саве. Све да нас Господ Бог благослови молитвама светих својих.

Интервју изабраног Митрополита црногорско-приморског Јоаникија за „Светигору“

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у интервјуу за Радио Светигору између осталог је истакао:

-Његова Светост, Патријарх Порфирије и ја смо пријатељи од наших студентских дана, од Студентскога града па до Грчке. Када је он тамо студирао ишао сам да га посјетим и исте године смо изабрани за архијереје. Он је био на мојој хиротонији, а ја на његовој, и све вријеме смо као браћа блиски, а блиски смо и по нашем исходишту некако. Он је духовни син владике бачкој Иринеја, а ја митрополита Амфилохија. Они су ученици оца Јустина и све то је имало значај у изграђивању нашега пријатељства. Он ме предложио и на томе сам му веома захвалан, иако ми је дато тешко и велико бреме. Наравно, биће много теже него што је било у Епархији будимљанско-никшићкој и тешко ми је да се растанем са епархијом, али то је била воља и потреба моје Цркве, ја сам увијек послушан својој Цркви и својем Патријарху. По његовом приједлогу ја сам изабран акламацијом. Дакле, толика је била подршка и толика је била сазрела мисао у нашем у Светом Архијерејском Сабору о томе ко треба да буде изабран за новог Митрополита црногорско-приморског. Та акалмација је била одраз наше једнодушности у Светом Архијерејском Сабору.

Духовни лик српског генија

Разговор са презвитером др Оливером Суботићем, аутором књиге Тесла: Духовни лик

Прва књига о Николи Тесли и његовој духовности коју је написао један православни свештеник недавно је изашла из штампе. Ова књига доноси доста нових детаља о животу, раду, а поготово о убеђењима генијалног српског проналазача. Њени читаоци су у прилици да сазнају нешто више о Тесли лично. О књизи Тесла: Духовни лик, њеном настанку, али и о личности Николе Тесле, разговарамо са аутором књиге, презвитером Оливером Суботићем, главним уредником часописа Православни мисионар и парохом при храму Светог Александра Невског у Београду.

Како сте дошли до идеје да напишете књигу о духовности Николе Тесле? Можете ли рећи нешто о историји настанка ове књиге која је својеврсни пионирски подухват, будући да се Теслином духовношћу до сада нико није бавио, осим узгредно и укратко?

Благослов чува идентитет Цркве

Проф. др Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета: Православно богословље се изучава живљењем, поступањем и студирањем - у вери, не „о њој“.

О вери и моралу, свих нас, професора једино може да просуди Црква, кроз институцију благослова. Наш факултет има пресудни утицај на развој богословља у Српској Православној Цркви, дакле пресудно утиче на њен верски идентитет. Закон о црквама и верским заједницама гарантује слободу и аутономност цркава у одређивању свог верског идентитета. Благослов је зато неопходан да заштити Српску Православну Цркву од евентуалног утицаја који би држава и Универзитет преко Богословског факултета могли да покушају да врше на идентитет Цркве.