Ирски универзитет избацио Библију из грба

стари грб са Библијом нови грб са отвореном књигомВерски симболи пали као жртве „акције поновног брендирања“ традиционалног универзитета

Међународни реномирани колеџ Свете Тројице у Даблину (TCD) избациће Библију из свог традиционалног грба. Према извештају листа “Irish Times” (недеља), верски симбол је пао као жртва 100.000 евра вредне акције поновног брендирања овог традиционалног Универзитета.

У будућности, уместо златне Библије са затвореним страницама видеће се на грбу једна отворена књига, наводи се у саопштењу Универзитета. Ово треба да симболизује „приступ истраживању за све“.

Библијски симбол је настао током фазе оснивања универзитета као „Колеџа Пресвете и Нераздељиве Тројице“ под краљицом Јелисаветом I. Други симболи Универзитета – лав, замак и харфа - и даље ће бити  заступљени на грбу.

Поред грба, требало би да и сама установа промени своје име. Уместо „Колеџ Св. Тројице у Даблину“ биће „Колеџ Св. Тројице, Универзитета у Даблину“, јер се „колеџ“ у међународном контексту често брка са вишом школом.  Управа ове високпшколске  установе жели да истакне  да је у њеној организацији учествовао Универзитет.

Извор: Катпрес