ИСИЛ напао асирска села у Сирији

Ашур Геваргис извештава о овоме из Бејрута.

Борбе су избиле у 5 ч. ујутру данас између ИСИЛ-а, с једне, и асирских и курдских бораца, с друге, у провинцији Хасака у североисточној Сирији. ИСИЛ је напао асирска села Тел Горан, Тел Хурмиз, Тел Тамар, Тел Балоа, Тел Шамиран, Тел Риман, Тел Насра, Тел Кхарета и Абу Тена. Борци ИСИЛ-а сукобили су се са члановима Асирске гарде (која се зове Наторехс), асирске милиције и курдских бораца. У борбама су погинули асирски борци, као и десетине бораца ИСИЛ. Према последњим извештајима, борбе се још увек воде у Тел Тамару.

ИСИЛ је отео десетине асирских мушкараца, жена и деце, међу којима дванаесторо из Тел Хурмиза, петнаесторо из Тел Горана и одведео их у Џабал Абдул Азиз. Становници села Тел Шамиран (око 50) и Тел Џазира (око 40) тренутно су заробљени у својим селима.

Према извештају Њузвика, ИСИЛ ће искористити асирске таоце за размену заробљеника са курдским борцима.

Један број цркава је био уништен, међу којима црква у Тел Хурмизу, једна од најстаријих цркава у Сирији, црква Мар Бишо у Тел Шамирану, црква у Кабр Шамији и црква у Тел Балуи.

Има 35 оближњих асирских села на обе стране реке Кабур, и простиру се на 80 километара западно од Хасаке па до Рас ал-Аина. Преостали становници ових села, њих око 3000, сада  је евакуисано, већина у Хасаку, а око 200 у Камишли. Стотине њих су избегли у цркву Свете Марије у Хасаки и у цркву Светог Јефрема у Камишли.

У Хасаки Асирска демократска организација помаже асирске избеглице са преноћиштем и храном.

Асирска новинска агенција разговарала је телефоном са Хани Зајом, чије је родитеље, који живе у Тел Горану, отела ИСИЛ. Према г. Заји, локални Арапи, који су чланови ИСИЛ и који познају становнике асирских села, одвели су их у „сигурне куће“ у суседним селима. Ниједан од заробљених није одговарао на позиве или телефонирао. На позиве који су упутили рођаци заробљених одговорили су чланови ИСИЛ, који су рекли да не може ништа да се уради за таоце.

Пре три недеље ИСИЛ је наредио Асирцима у региону Хасака да уклоне крстове са својих цркава и да плате џизју (глоба за хришћане), упозоривши становнике да уколико не плате, мораће да оду или ће бити стрељани.

Извор: ОСР