ИСИЛ преименовао хришћански град који има реч „манастир“ у саставу свога назива

Сиријски град Деир ез-Зор, који је већ више векова био уточиште за хришћане североисточне Сирије, изгубио је свој хришћански назив – сада га његови становници – џихадисти називају „Вилајет ул-Хајр“.

Тако су исламисти, чланови терористичке организације Исламска држава, одлучили да укину назив овога града који од 8. века у саставу свог имена садржи реч „деир“, што значи „манастир“, а што подсећа на хришћанство и хришћанско наслеђе Сирије.

Међутим, ново име овога места, „Вилајет ул-Хајр“ (на арапском: „Вилајет добра“), треба да подсећа на нови начин живота верских мањина на територији коју је окупирала ИСИЛ.

Према наводима очевидаца, почетком 2012. године многи становници Деир ез-Зора устали су против сиријског владајућег режима, што је омогућило борцима „Слободне сиријске војске“ да заузму неке положаје у овом граду. Али већ 2013-2014. г., после консолидације Џабат ал-Нусре и ИСИЛ-а на политичком и војном плану, неки хришћани овог места одлучили су да напусте своје домове.

Један од њих, 45-годишњи члан опозиције по имену Илија, објаснио је своју одлуку новинарима на овај начин: „Знао сам да ће после успостављања блокаде Деир ез-Зора од стране режима наша ситуација постати ужасна; али када су се појавили исламисти који су се, наводно, борили за нас, схватио сам да ће све постати још горе. Тада смо морали да бежимо.“

Страхови Илије и оних који су делили његове погледе обистинили су се – у јулу 2014. године борци ИСИЛ-а ушли су у град. Од тог времена „калифат“ Ирака постао је простор уједињен инвазијом исламиста у Северној Сирији. За хришћане Раке и Деир ез-Зора ово је значило следеће: успостављање закона који дискриминишу верске мањине. Поред прописа о облачењу, Јевреји и хришћани „Вилајета“ морају да се придржавају и других прописа исламиста: посебно њима (Јеврејима и хришћанима)  није дозвољено да избегавају верски намет, или „џизју“, или да одржавају цркве и манастире. „Прекршиоци закона“ биће кажњени од стране „Државе“ смртном казном.

Према исказу др Јурјуса, хришћанина који је недавно побегао од џихадиста у Раки, сви градови који су тренутно под контролом такфириста, такође су у катастрофалној ситуацији.

„Присећам се лица људи који су били око мене – истина је да су носталгични за прошлошћу, да схватају њену вредност и слободу. Насиље и терор, уништење и смрт бесне у моме граду – он никада више неће бити „драгуљ Еуфрата“... Моћ терориста је жиг који је обележио сав опозициони покрет; ову опозицију треба кривити, јер многе патриоте морали су да напусте своју отаџбину, и то вероватно заувек,“ рекао је на крају.

Извор: Pravoslavie.ru