ИСИЛ спалио 1500 историјских списа и продао асирске скулптуре

"Исламска држава" (ИСИЛ) спалила је 1500 историјских списа у Ираку и продала је асирске скулптуре на црном тржишту, открио је ирачки министар туризма и антиквитета јуче.

Подсекретар министарства туризма Каис Хусеин Рашид рекао је да провинција Нинива у северном Ираку, која је под контролом ИСИЛ, предњачи у односу на остале ирачке провинције јер садржи велики број археолошких налазишта.

Говорећи на симпозијуму који је одржао генерални секретаријат Већа министара у сарадњи са министарством туризма у седишту Већа у Багдаду, под слоганом „ИСИЛ: Непријатељ човечанства, историје и цивилизације“, Рашид је истакао да су екстремисти илегално копали на археолошким налазиштима о продали ствари које су нашли, напоменувши да је његово министарство успело да заустави продају неких ирачких антиквитета на неким међународним аукцијама.

Док је говорио о налазиштима која су уништена, он је извести да је ИСИЛ дигао у ваздух светилиште Ибн Ал-Атир десет дана након што је освојио Мосул, и  Светилиште пророка Јунуса, у којима се налазе важни асирски антиквитети.
Он је додао да екстремисти су продали асирске скулптуре и спалили 1500 списа,  изражавајући страх да ће ИСИЛ да уништи 520 кућа у Мосулу које представљају културно наслеђе.

Министар туризма и антиквитета, Адел Шершаб, рекао је да је ИСИЛ уништио археолошке области у Ираку.

Шершаб је позвао „пријатељске земље да заузму истински став да се поврате украдене старине.“

Истовремено са одржавањем овог симпозијума, један активиста из северног града Мосула изјавио је за агенцију Анадолу да су чланови ИСИЛ уништили џамију Имама Ибрахима.

Активиста, који је тражио анонимност, додао је да су припадници ове терористичке организације минирали џамију, која се налази у западном делу Мосула,  да би је разнели из даљине, напоменувши да су после довезли булдожере и машине и уништили оно што је остало од џамије, која потиче још из времена Отоманског царства.

Од прошлог јуна, ИСИЛ је уништио археолошке, цивилизацијске и културне споменике у областима које она контролише у Ираку, посебно у граду Мосулу.

Извор: ОСР