Исламисти разорили најстарији хришћански манастир

Сателитски снимци добијени од агенције Асошијетид Прес потврђују оно чега су се прибојавали црквени великодостојници и чувари старина на Блиском истоку: најстарији хришћански манастир у Ираку је претворен у шут, као још једна жртва немилосрдног разарања екстремиста тзв. Исламске државе, који овакве споменике сматрају јеретичким.   

Манастир Светог пророка Илије је опстао као молитвено место 1400 година, па и за америчке војнике који су овде доскора боравили. Током свих ових столећа нараштаји монаха су палили свеће, молили су у капели, служили Литургије на часном престолу. Грчка слова Х и Р, што су прва два слова имена Христос, била су уклесана на улазу у цркву.

Пре него што је разорен, будући делимчно обновљен, манастир подигнут од камена и малтера стајао је као тврђава на једном брегу изнад Мосула. И премда је кров прилично пропао, манастир је имао 26 просторија, међу којима и капелу и олтар. Према сателитским снимцима, сматра се да је манастир претворен у прашину у августу-септемберу 2014. године. „Булдожери, тешка оруђа, пијуци, можда и експлозив претворили су камене зидове у гомилу сивог шута. Потпуно су га разорили,“ казао је очевидац.

Католички свештеник у Ирбилу, у Ираку, пречасни Павле Тавит Хабаб (39) у неверици је загледао у слике пре и после разарања манастира. „Наша хришћанска историја у Мосулу се варварски брише“, казао је на арапском језику. „У овоме видимо покушај да нас протерају из Ирака, затирући и окончавајући наш опстанак у овој земљи.“

Екстремисти Исламске државе, која данас управља великим деловима Ирака и Сирије, убили су на хиљаде грађана током последње две године. Узпут су разорили све оно што сматрају да је у супротности са њиховим тумачењем ислама.

Манастир Светог Илије се тако придружио списку од више од сто верских и историјских места која су опљачкана и разорена, међу којима су и џамије, гробља, светилишта и цркве. У рушевинама су древни споменици у градовима Ниневијске долине, Палмира и Хатра. Музеји и библиотеке су опљачкани, књиге спаљњене, а уметничка дела сломљена или продана. Америчка војска и сарадници УН настојали су да заштите манастир, што је био узалудан покушај у тешким временима и условима.

Подигнут 590. године, манастир је доживео тграгедију 1743. године, кад је 150 монаха одбило да прими ислам, па их је побио персијски војсковођа. Године 2003. манастир је поново био потресен кад је цистерна експлодирала недалеко у ратним дејствима, па је зид био сваљен. Једна америчка јединица га је прихватила и започела обнову. Римокатолички војни капелан Џефри Вортон, који је служио мису на манастирској трапези, био је опхрван болом: „Не могу да схватим како се то понашамо једни према другима“, казао је он. „Мора да пророк Илија сада нариче.“

У Ватикану је личност за односе с јавношћу пречасни Фредерико Ломбарди истакао да манастир потиче из оних времена кад су хришћани били уједињени, пре рсакола између православних и римокатолика, место молитве посебно вредно за све нас. „Нажалост, у току су систематска разарања драгоцених локација, не само културних, него и верских и духовних. Тужно је то и драматично,“ додао је Ломбарди.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)