Испарћај „генерације са карактером”

Испарћај „генерације са карактером”
Испарћај „генерације са карактером”
Испарћај „генерације са карактером”
Испарћај „генерације са карактером”

Вечерњим богослужењем 4. јула 2020. године, које је служио протосинђел Венијамин (Ковачић) у школској капели Светог Саве, почела је свечаност испраћаја дванаесте генерације матураната Српске православне опште гимназије Катарина Кантакузина Бранковић. Матуранти и њихови родитељи вечерњем су присуствовали на платоу испред капеле, уз придржавање мере физичке дистанце.

Испраћај матураната настављен је у свечаној сали школе. Ђацима се обратио директор Гимназије протојереј-ставрофор Слободан Лалић. Честитао им је на успесима које су постизали током школовања. Истакао је да је ова генерација школу учинила видљивом и препознатљивом у друштву.

Покровитељ школе, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, ученицима је поручио да, као што су оставили траг у школи коју су завршили, остављају и дубоке трагове у срединама у којима ће живети.

-Поред радости коју осећамо на данашњи дан, постоји и блага туга, осећање жала због раздвајања од оних са којима сте делили добро и зло, како са друговима и другарицама, тако и са професорима. Етапа која се завршила у вашим животима, истовремено је и нови почетак, рекао је Митрополит.

Тамара Гојковић и Александар Медић су се у име матураната захвалили присутнима. Заблагодарили су Митрополиту на пажњи и љубави коју им је указивао током школовања, разредници Светлани Килибарди и професорима који су их према њиховим ријечима припремали не само за тестове и испитивања, него и за живот. -Били су нам не само наставници, него и други родитељи. Враћаћемо се увек нашој школи као нашем другом дому, рекли су ученици.

Матурантима и родитељима обратила се и разредни старешина, професорка физичког васпитања Светлана Килибарда. Истакла је да је због епидемиолошке ситуације прослава организована у последњи час и да је уобичајена забава у организацији школе одгођена. У емотивном говору, професорка Килибарда, која у школи ради од оснивања, нагласила је да је реч о најбољој генерацији коју памти. Кроз разред је прошло 23 ђака, а њих 18 је завршило СПОГ.

Разредни старјешина је назвала генерацију која завршава генерација са карактером, са којом је било задовољство радити. Након посљедње прозивке, саопштена је и одлука Наставног вијећа о ученику генерације. По први пут је направљен преседан и тројица ђака понели су ту титулу – Новак Тепшић, Ђорђе Суботић и Александар Медић. Сва тројица су, поред тога што су били одлични ученици током све четири године, ишли на бројна такмичења и учествовали на многим ваннаставним активностима. Изграђујући себе и стичући нова знања, радили су на репутацији школе у друштву.

Ученицима је подијељена новчана донација породице Вуцелић из САД и гђе Зоре Плејић из Хрватске, а уручене су и похвалнице ђацима који су учествовали на такмичењима.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска