Исповедник Руског Патријарха одликован орденом

Исповедник патријарх Кирила, схи-архимандрит манастира Оптинске Пустиње Илија (Ноздрин), који је напунио 85 година живота, 8. марта 2017. године  награђен је црквеним орденом Светог Серафима Саровског првог степена. Предстојатељ Руске Цркве уручио је ову високу награду 17. марта 2017. године, након свете Литургије пређеосвећених Дарова у Даниловском манастиру у Москви у знак признања многогодишњег пастирског рада, а поводом његовог 85 рођендана. -Хвала Вам на Вашим молитвама и подвизима, рекао је свом духовном оцу Свјатјејши Патријарх.

Отац Илии рођен је 8. марта 1932. године у селу Становој Колодез у Региону Орел, 250 миља југозападно од Москве. Одслужио је војни рок и студирао машинство у Серпуховском колеџу. После студија у Лењинградској семинарији и Духовној академији и монашења пастирствовао је у више парохија у Епархији лењинградској. Он је током десет година обављао и послушања у Псковском печерском манастиру.

Године 1976. послат је у руски манастир Светог Пантелејмона на Светој Гори, где је, заједно са сабраћом, успео да очува његов монашки живот и одржи његову повезаност са руским православљем, као и да се спречи затварање манастира. Обављао је манастирска послушања, кријући се у планинским врлетима, и најзад му је поверено духовно старање манастиром.

Крајем 1980-их био је послат у тада оживљавани Оптински манастира као његов духовни отац, након шездесет две године напуштености. Ту је примио постриг велике схиме. Током двадесет година помагао је да се оживи духовно старчество по чему је манастир одувек био познат. Године 2009.  пресељен је у патријарашко подворје Свето-Сергијеве лавре Свете Тројице у московском предграђу Переделкино.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)