Исповест богослужитеља намесништва сремскомитровачког

Исповест богослужитеља намесништва сремскомитровачког
Исповест богослужитеља намесништва сремскомитровачког
Исповест богослужитеља намесништва сремскомитровачког
Исповест богослужитеља намесништва сремскомитровачког

-Нађимо се лицем у лице са живим Богом у светим тајнама причешћа и исповести, поручио Владика сремски Василије.

На Литургији пређеосвећених дарова коју је 29. марта 2019. године у мартиначком храму Преноса моштију Светог оца Николаја служио Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, поводом свете тајне исповести сабрало се свештенство и свештеномонаштво архијерејског намесништва  сремскомитровачког.

У молитвеном заједничарењу учествовали су вероучитељи намесништва и верни народ Мартинаца и околних места. У порти Светониколајевског храма подигнутог пре два и по века, свог духовног пастира, Владику сремског г. Василија, у име сабраних дочекали су архијерејски намесник протојереј-ставрофор Саво Ракита и домаћин, јереј Бранимир Чолић, мартиначки парох .

После исповести намесничког свештенства коју је вршио протојереј-ставрофор Божо Совиљ, богослужитељи и присутни благочестиви народ примили су свету тајну причешћа.

-Свети чин исповести свештенослужитеља редовно се врши у дане Велике Четрдесетнице у нарочито покајној атмосфери Пређеосвећене Литургије настале у првим вековима хришћанства. Света Четрдесетница је прилика да се нађемо лицем у лице са живим Богом у светим тајнама причешћа и исповести. То је највећи и најспасоноснији лек који можемо добити овде на земљи и зато се молимо да Бог прими искрене молитве за наша погрешења и наше спасење. И сам Христос је постио четрдесет дана па се нечастиви дрзнуо да куша самог Бога а како ће тек нас овако слабе... Зато су дани Великог поста и Литургија коју одслужисмо пуни покајања и наше молитве за опраштање грехова, истакао је владика Василије подсетивши на 245 година дугу историју мартиначког православног храма и 800-годишњицу аутокефалности Српске Цркве.

-Свако архијерејско намесништво у Срему обележиће велики јубилеј. Епархија сремска ће то учинити молитвеним сабрањем у манастиру Кувеждину, једином фрушкогорском манастиру посвећеном Светом Сави, месту на коме је испевана химна српском Мојсију који је свом народу донео воду са извора Живе воде, рекао је владика сремски.

Извор: Епархија сремска