Исповест свештенства Архијерејског намесништва подгорског

Исповест свештенства Архијерејског намесништва подгорског

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, 30. марта 2012. године, на дан Светог Алексија Човека Божијег, свештенство Архијерејског намесништва подгорског је у храму Светога Николаја у Ваљевској Каменици, приступило Светој Тајни исповести.

Свештенство је исповедио и духовно поучио игуман манастира Јовање отац Михаило. Литургију Пређеосвећених дарова служили су: протојереј-ставрофор Раденко Андрић - Архијерејски намесник подгорски, протојереј Милинко Јовић - парох буковички и јереј Горан Симић, а беседу на тему поста, молитве и покајања, одржао је протојереј-ставрофор Будимир Стевановић - парох други царински, из Пецке. После Свете Литургије свештеници су прешли у салу црквеног дома где је одржан братски састанак.

Са благословом Епископа први се обратио Архијерејски намесник подгорски, захваливши се Епископу на бризи, старању и времену које је издвојио да дође у Каменицу и изврши духовну смотру овог намесништва, нагласивши „да су сви у цркви позвани на покајање и да нам је црква и дала овај пост да бисмо у себи пробудили жељу за покајањем. То је важно, јер не знамо дана ни времена када ће доћи самртни час и када ћемо морати дати одговор како смо проживели овоземаљски живот. Никада није довољно труда, покајања, поста и молитве, да одбацимо од себе сваку мржњу и уселимо љубав и у братској љубави и слози дочекамо светло Васкрсење Христово.“

Подневши духовни рапорт свом Архијереју, Архијерејски намесник је нагласио да је народ овога краја веома сиромашан у материјалном погледу и да смо суочени са великим одливом младих у велике градове као и о белој куги која одавно влада овим крајевима, - скоро три пута више умире, него што се рађа.

У својој беседи Епископ је поучио свештенике, најпре указавши на поједине грешке и недостатке у каменичком храму јер „ко прута штеди мрзи на дете своје“, а затим поуком о искушењима и трпљењу које носи данашње време, поделивши пастирску посланицу као пример и водиљу у свештеничком, пастирском животу.
Присутнима се обратио и исповедник, отац Михаило, који је похвалио и посаветовао свештенике да буду и даље чистога срца, искреног и истинског живљења као што су били на данашњој исповести.

Сви присутни послужени су за богатом трпезом коју је припремио домаћин овог братског сабрања, протојереј-ставрофор Чедомир Симић, парох каменички.

Извор: Епархија ваљевска