Исповест свештенства беличког намесништва

Исповест свештенства беличког намесништва
Исповест свештенства беличког намесништва
Исповест свештенства беличког намесништва
Исповест свештенства беличког намесништва

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 17. марта 2017. године свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог Јована Крститеља у Кончареву надомак Јагодине.

Непосредно пред свету Литургију свештенство беличког намесништва исповедио је духовник манастира Драча, отац Онуфрије, који је након тога саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану, заједно са свештенством овог намесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је, и на њему се причестио, велики број ученика Основне школе Љубиша Урошевић из Кончарева са својим разредним старешинама као и велики број верника из овог села.

Преосвећени Владика г. Јован окупљене је подсетио на смисао и суштину поста: -Нека је благословен Бог који нас је сабрао у овоме храму и који нас сабира у своме дому. Када на овој светој Литургији свештеник или епископ узме свећњак са кадионицом и свећом и подгине их ка Небу и каже: Светлост Христова просвећује све, заиста, драги моји, у овим кратким речима такан је и садржан смисао живота и овога и онога века, садржан је сваки човек - цео људски род, и то је позив и призив сваком човеку да има светлости Христове у себи. Нема ли човек ове светлости у себи стално пада, а има ли је у себи он ће по светлу ходати.

Преосвећени Владика Јован је, такође, нагласио да у току поста треба да се редовније и чешће причешћујемо и долазимо у храм, а тада и наша молитва треба да је интезивнија: -Молитва је ништа друго до наш разговор са Богом и са самим собом. Дух свети тада води и руководи човека. У супротном када се уместо Светим Духом, водимо сопственим духом онда блудимо и лутамо, не постижући никако циљ. Такав човек је без Бога и без Божје светлости због тога је увек незадовољан.

Преосвећени Владика је све закључио да без светлости Христове ништа није могуће, док онај ко је има у себи никад неће бити у тами.

По, већ, устаљеном обичају, после свете Литургије парох кончаревачки јереј Александар Радосављевић прочитао је реферат на тему Живот свештеника. После чега је уследила квалитетна дискусија у којој су учествовали сви присутни свештеници, а труд оца Александра Радосављевића похваљен је од Архијереја.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је очинском поуком Владике и трпезом љубави коју је припремио ктитор храма г. Драган Марковић, председник Скупштине Града Јагодине, са породицом, који је и житељ овог села.

вероучитељ Никола Љубисављевић

Извор: Епархија шумадијска