Исповест свештенства на служби у Хрватској

Исповест свештенства на служби у Хрватској
Исповест свештенства на служби у Хрватској
Исповест свештенства на служби у Хрватској
Исповест свештенства на служби у Хрватској

Митрополит Порфирије: Покајање значи спознају да смо ми мрак а Бог светлост, ми слаби а Он моћан, ми упрљани а Он чист.

У манастиру Лепавини 23. марта 2016. године одржана је исповест свештеника Митрополије загребачко-љубљанске који служе на подручју Хрватске. Исповедник је био високопреподобни архимандрит Гаврило (Вучковић), игуман манастира Лепавине. У присуству Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија, након исповести, свету Литургију пређеосвећених Дарова служио је архимандрит Данило (Љуботина), уз саслужење више свештеника и ђакона.

По завршетку Литургије, у манастирској трпезарији је уприличена трпеза љубави, током које се Високопреосвећени Митрополит г. Порфирије обратио свештеницима, истакавши важност свете тајне исповести за свештена лица и њихову пастирску улогу у тренутним околностима

- Браћо свештеници, имали сте прилике да посведочите да је наш живот – живот у покајању, да кроз то очистите своју душу и тело и да онда умивени и окупани јасније можете да видите лице Божје, а то значи да видите и препознате љубав Његову. Јер покајање и значи спознају да смо ми мрак а Бог светлост, ми слаби а Он моћан, ми упрљани а Он чист. Али у тој спознаји се јавља не само нада да можемо бити другачији и бољи, него и доживљај утехе управо због сагледавања несагледивог лица и величине Божје и љубави Његове у односу на творевину, пре свега на нас људе... Ако ми који смо свештеници нисмо свесни те потребе да будемо бољи, онда је сигурно да не можемо на прави и подстицајни начин сведочити Христа пред светом, пре свега пред паством која нам је поверена, а онда живећи овде и пред онима који више или мање другачије верују..., рекао је између осталог митрополит Порфирије. 

Исповест свештеника Епархије загребачко-љубљанске који служе на подручју Словеније обавиће се у Љубљани у петак, 25. марта 2016. године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска