Исповест свештенства намесништва шидског

Исповест свештенства намесништва шидског
Исповест свештенства намесништва шидског
Исповест свештенства намесништва шидског
Исповест свештенства намесништва шидског

Његово Преосвештенство Eпископ сремски г. Василије служио је  Литургију пређеосвећених дарова 10. априла 2019. године у храму Светог Георгија у селу Бингули код Шида. 

Eпископа сремског у порти храма дочекали су архијерејски намесник шидски протојереј-ставорофор Радомир Мишић и старешина бингулске цркве јереј Бранислав Лукић, ученици Основне школе  Сава Шумановић из Ердевика са вероучитељем г. Стефаном Сремцем и многобројни верни народ.

Епископу су, у препуном храму, саслуживали протојереј Дарко Дангуза из Бачинаца, јереј Гостимир Душанић из Илинаца и протођакон Слободан Вујасиновић. За певницом су појали протојереј-ставрофор Радомир Мишић, протојереј Милан Пршић и јереји Бојан Цветковић и Маринко Стикић.

У препуном храму Светог великомученика Георгија исповедило се и причестило свештенство архијерејског намесништва шидског. Исповедник је био протојереј-ставрофор Бранислав  Поповић.

Током Литургије ученици су отпевали песму Ко то удара тако позно, славећи првог српског Архипастира, учитеља и просветитеља, оснивача Српске Цркве и државе.  

По завршетку Литургије Његово Преосвештенство Владика се топлим речима духовног архипастира обратио братији свештеницима и верном народу.

Домаћин сабрања парох Бранислав Лукић се управом Црквене општине бингулске потрудио  да укаже несебичну љубав и гостопримство. Током трпезе љубави Слово о Светом Сави које је припремио Владика сремски г. Василије прочитао је парох шидски Милан Пршић.

-У години када обележавамо велики јубилеј 800 година аутокефалије наше помесне Цркве, пажња свих нас посвећена је том великом историјском догађају који се збио 1219. године. Из различитих историјских, канонских и догматских перспектива покушаваћемо да осветлимо и на најбољи могући начин схватимо величину и важност тога дела које је Свети Сава извршио за нашу Цркву и за наш народ. Међутим, да ли је Свети Сава само једна важна личност из наше историје, скривена испод талога осам дугих векова, неко ко је имао значаја само за људе своје епохе? Може ли се пак Светом Сави приступити као једној вечно живој, облагодаћеној личности, која нас и данас надахњује и руководи, или је он био „наставник и учитељ пута који води у живот“ само људима своје генерације? Другим речима, може ли Свети Сава, као једна историјска личност из 13. века, бити узор и идеал једном младом човеку у 21. веку? била је тема архипастирске поруке епархиотима Епархије сремске,

Присутнима се обратио и исповедник свештенства архијерејског намесништва шидског протојереј-ставрофор Бранислав Поповић: -Данас је дан духовне смотре. Сви смо пред Лицем Божјим полагали рачуне животног битисања и опстојавања и онога за шта смо позвани као свештеници да чинимо у свом животном позвању. Благовољењем Божјим и благословом Преосвећеног Владике г. Василија, моја недостојност се налази, ево већ десет година, у улози духовника и исповедника свештеника Епархије сремске у разним намесиштвима. Не може се ниједна делатност обављати без припреме, а када је реч о духовном и узвишеном  издржавању и опстојавању, онда та припрема подразумева велику одговорност и велику бригу, како сопствену тако и заједничку. Ако би ме упитали шта је најбоље и најцелисходније рећи и препоручити онима који доживаљавају и проживљавају ове дане, не могу никако и ништа друго да кажем не од себе и не своје, већ оно што је Господ Спаситељ, Искупитељ наш, говорио својим првим следбеницима и учитељима које је позвао на службу узвишену, апостолску, а то је: У свету ћете имати невољу, али не бојте се, ја надвладах свет. Са пуноћом ових духовних речи, и ми се крепимо и утвђујемо у снази вере и познања вечних духовних вредности и оно што нас прати кроз наш живот.

Круна сабрања био је прилог црквених општина намесништва шидског за завршетак живописа цркве Свете Петке у Шидским Бановцима.

Извор: Епархија сремска