Исповест свештенства подунавског намесништва

Исповест свештенства подунавског намесништва
Исповест свештенства подунавског намесништва
Исповест свештенства подунавског намесништва
Исповест свештенства подунавског намесништва

На светој архијерејској Литургији Пређеосвећених Дарова 14. марта 2014. године у храму Светог исповедника Варнаве у Петроварадину обављена је и света тајна исповести и причешћа свештеника подунавског намесништва. На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, с саслуживали су протојереј Јовица Јовановић, парох сремскокаменички, и јереј Бојан Нинковић, парох беочински, као и ђакони Слобадан Вујасиновић и Славољуб Видаковић. Исповедник свештенства био је протојереј-ставрофор Лазар Ерић, пензионисани парох крчедински.

На почетку је прочитана молитва пред свету тајну исповести, а у току свете Литургије свештеници су благословом Епископа приступали светој тајни исповести. На крају су сви свештеница и вероучитељи намесништва а и већи број верника у заједници са својим Епископом приступили светој тајни причешћа.

Сакако је ово био радостан дан за све вернике при храму Светог исповедника Варнаве, као и за њиховог свештеника јереја Косту Ковјанића који је и припремио свети Агнец за Литургију Пређеосвећених Дарова и на крају припремио трпезу љубави за све свештенике, вероучитеље и госте.

На крају свете Литургије епископ Василије се поучним речима обратио свештенству, вероучитељима и верном народу: „Са овим даном отпочели смо исповест свештенства у Епархији сремској, овде у овом светом храма страдалника и мученика Варнаве. Сећајући се наших светих, сећамо се и наших греха које исповедамо и очишћени кроз ове свете тајне идемо у сусрет живом Богу. Ми имамо привилегију да сваке Литургије идемо у сусрет живом Богу“, рекао је епископ Василије у свом обраћању присутнима.

За време трпезе љубави Епископ Василије је изнео потребу озбиљности како свештеника тако и вероучитеља. Да у свему треба да се угледамо на Христа и у свему будемо пример другима. Наш народ и кад критикује свештеника никад ништа лоше не говори за Цркву и за Христа него за грешке нас људи који се морамо увек поправљати и дограђивати.

Извор: Епархија сремска