Исповест свештенства крушевачког намесништва

У петак, треће недеље Великог поста, у храму Светог Ђорђа у Крушевцу, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова уз саслужење Високопреподобног Архимандрита оца Дионисија из манастира Липовац и већег броја свештеника и ђакона. Преосвећени Владика је указао на значај исповести и поста за сваког верника, а особито за свештенство.

Свету тајну исповести, по благослову Епископа Иринеја , обавио је Архимандрит Дионисије који се у поучној беседи обратио свештенству, са молбом да се држимо вере богомољаца који су сачували веру и манастире у тешким искушењима током комунистичке тираније. Говорио је и о значају поста и потреби за темељном припремом пред Свету тајну причешћа.

Братски састанак је благословио Преосвећени Владика, а архијерејски намесник отац Адам је дао пресек догађања током протекле године у нашем намесништву. Владика је похвалио свештенство због изузетних резултата који су остварени, без обзира на кризу кроз коју пролазимо, и нагласио потребу за појачаним духовним радом на њиви Господњој.

Потом је ђакон Саша Величковић прочитао реферат на тему '' Међусвештенички однос као пример вернима.'' Тема веома захтевна, али је ђакон Саша бриљантно образложио стање у коме се налазимо, и све то поткрепио учењем Светих отаца о љубави и једномислију, које се најјасније пројављује у Светој Евхаристији. Рад треба свакако публиковати како би се свештенство још боље упознало са суштином проблема који се неминовно рефлектује на вернике. У живој дискусији која је уследила, Владика је нагласио да свештеничке породице морају да се труде да им живот буде саобразан учењу Свете Цркве.

Овај душекористан братски састанак завршен је трпезом љубави.

Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић