Исповест свештенства намесништва крагујевачког

Исповест свештенства Архијерејског намесништва крагујевачког 25. марта 2010. г. организована је у храму Преподобне мати Параскеве у Рогојевцу. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова, уз саслужење протојереја - ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја - ставрофора Драгослава Степковића, протојереја - ставрофора Зарије Божовића и јереја Милана Живановића.На Литургији је беседио јереј Александар Ресимић.

После Свете Литургије приступило се читању реферата на тему: Хришћанско и атеистичко схватање света и живота, коју је за ову прилику припремио јереј Срећко Зечевић, привремени парох први светоуспењски. Поздрављајући све присутне нарочито домаћина ове духовне радости Преосвећеног Владику Јована, јереј Срећко истакао у чему се састоји смисао и узвишеност хришћанског схватања света и живота за разлику од атеистичког, јер, оног тренутка када се човек појавио на овосветској позорници живота поставио је себи питање, питање које га ево већ хиљадама година мучи и оптерећује. То вечно питање је како је свет и човек настао. Овај проблем настанка света и живота у њему, мучио је ум и дух човеков од како је човек ступио на позорницу живота и осећао је потребу за решењем овог проблема, пошто од начина решења овог проблема зависи и начин човековог бивствовања на земљи. Православна црква вером у Бога као Творца света, открива истину да је свет дело воље, мудрости и силе Божије. Као што хришћанство учи да је Бог Творац овога света, тако исто схвата и живот. Живот је по хришћанском схватању дар Божији. С друге пак стране, биће дакле, од самог почетка рода људског и прве појаве човекове на земљи и оних који своју појаву на земљи неће везивати за план и вољу вишег ума, већ за пуки случај и немушти план природе и њених хирова.

На крају овог излагања које је на општу радост, изазвало плодну и веома корисну дискусију међу свештенством. У наставку је организована трпеза љубави коју је Црквена Општина Рогојевачка заједно са својим свештеником оцем Дејаном Марјановићем богато припремила.

Извор: Епархија шумадијска