Источни петак - слава Епархије шумадијске

Источни петак - слава Епархије шумадијске
Источни петак - слава Епархије шумадијске
Источни петак - слава Епархије шумадијске
Источни петак - слава Епархије шумадијске

Светом архијерејском Литургијом коју је 3. маја 2019. године у порти Старе Милошеве цркве у Крагујевцу служио Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован, Епархија шумадијска је прославила своју славу - Источни петак.

Саслуживали су протојереји-ставрофори проф др Зоран Крстић, Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић, Саво Арсенијевић, мр Рајко Стефановић, Мићо Ћирковић, Љубиша Миљковић, Милован Антонијевић, Видо Милић, Златко Димитријевић, Драган Васиљевић, Жељко Ивковић и Александар Гајић, протонамесници Мирослав Исаиловић, Младенко Голић и Саша Антонијевић, синђел Онуфрије, игумани Петар и Јоаникије, протођакони Иван Гашић и Небојша Јаковђевић, ђакони Далибор Нићифоровић, Александар Ђорђевић, Стеван Илић, Урош Костић и Никола Урошевић.

Чтецирали су др Марко Петровић, г. Марко Нешић и г. Стефан Радисављевић. Литургију је својим појањем улепшао Хор младих Саборног храма у Крагујевцу.

После Малог входа, владика Јован је, због труда и залагања у изградњи Тела Христовог, благоизволео да протонамеснике Мирослава Исаиловића, Младенка Голића и Сашу Антонијевића рукопроизведе у чин протојереја. Затим је протојереја Драгана Васиљевића узвисио достојанством ставрофора доделивши му право ношења напрсног крста. Истом приликом је пароху лужничком Гојку Марковићу доделио чин протонамесника. Правом ношења црвеног појаса одликовани су свештеници Мирко Шиљковић, Слободан Савковић, Александар Ђорђевић и Милош Ђурић као и ђакон Урош Костић. Орденом Светих новомученика крагујевачких одликован је г. Миленко Марјановић. 

-Васкрсење Христово је јављање божанске замисли о свету и човеку. Слобода човека ослобађа пролазности, греха и смрти. Радујући се у Христу, радујемо се и са прецима нашим, којима се надахњивала наша историја. Оно што није сједињено са Христом нестаје и пропада. Наша историја је историја Голготе и страдања. Будући да је уско везана за Христа, она је и историја нашега спасења и Васкрсења. Зато да се сви ми у Цркви, у Цркви у Шумадији, саосећамо једни са другима као једна велика породица. Да будемо у сагласју једни са другима. Као што апостол Павле говори у посланици Коринћанима: `Браћо, нека је у вама иста мисао као што је у Христу`, поручио је епископ Јован.

На послетку, Владика је захвалио свима који су дошли на славу Епархије шумадијске која сведочи истиниту веру у Васкрсење Христово. 

Извор: Епархија шумадијска